Koronavírus adatok

2022. jan. 25.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Pál
-9 °C
2 °C

Jó eséllyel nem kell majd beoltani azt, aki már átesett a fertőzésen

2020.11.23. 09:16
Képünk illusztráció!
Képünk illusztráció!
Fotó: Joel Saget / AFP

Közös kutatási projektet indított Kásler Miklós miniszter az Emberi Erőforrások Minisztériumának háttérintézményeivel: a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a Dél-pesti Centrumkórház a már kifejlesztett koronavírus elleni vakcinák hatásosságának monitorozására, illetve a védőoltások által immunizált betegek követésére irányul.

A lap információit a kórház főigazgatója megerősítette. Vályi-Nagy István részletesen ismertette a hamarosan kezdődő vizsgálatokat. 

A Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet (DPC) a hazai infektológiai ellátás vezető szakmai képviselőjeként a pandémia kezdetétől első vonalbeli, központi intézmény a koronavírus-járvány elleni küzdelemben. Ebből fakadóan rendkívül sok ismeretanyag és tapasztalat halmozódott fel nálunk, amelyet a mindennapi működésünk és a betegek gyógyítása során sikeresen tudunk felhasználni, és amely lehetővé teszi más intézmények szakmai támogatását is.

– mondta el a főorvos a Magyar Nemzetnek. 

Emlékeztetett, hogy a vírusok elleni küzdelem kiemelkedő területe a hatékony és biztonságos oltóanyag kifejlesztése és bevezetése, hiszen a járványt csak megfelelő vakcina alkalmazásával lehet végérvényesen megfékezni. 

Jelen tapasztalatok alapján az eddig bejelentett két amerikai és az orosz vakcina is úgy tűnik, eléri a gyártók által állított 90 százalék fölötti eredményt. Ennek az aránynak azért van különös jelentősége, mert ahhoz, hogy az úgynevezett nyájimmunitás kialakuljon, a népesség 60-70 százalékának védettnek kell lennie. Kérdésre a főigazgató megerősítette:

A populáció azon részét, amely már átesett a fertőzésen, valószínűleg nem kell majd oltani, és minél később érkezik meg a vakcina, ez a csoport annál nagyobb részt fog képviselni a teljes lakosságon belül. A különböző oltások hatásossága valószínűleg el fog térni egymástól, és azt is érdemes tudni, hogy a valódi védettséget egy eredeti, majd – egyes vakcinák esetében – egy 2-3 hét múlva beadott emlékeztető oltás fogja megteremteni, a második dózis beadását követő 15-20 nap után, mert ennyi időre lesz szükség, hogy a védő hatású immunglobulinok a vérben rendelkezésre álljanak.

A Kásler Miklós kezdeményezésére indított kutatásban a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és a Dél-pesti Centrumkórház oltóanyagokat monitorozó vizsgálati projektjében a kórházban létrehozott high-tech laboratórium azt fogja vizsgálni, hogy a különböző oltásfajták hogyan működnek, milyen erősségű és milyen időtartamú a vakcina nyújtotta sejtes és nem sejtes immunitás. 

Idekapcsolódik, hogy a Kossuth Rádió mai híre szerint még idén forgalomba kerüljenek az első vakcinák. Ugyanakkor az a legvalószínűbb, hogy Magyarországon 2021 első felében kezdődhet a tömeges oltás. Várható, hogy először a kockázati csoportba tartozókat oltják majd be, tehát azokat, akik a legsérülékenyebbek a koronavírussal szemben.

Vályi-Nagy István felhívta a figyelmet, hogy van egy másik, nagyon hasonló kórokozó, a SARS 1-vírus, amelynél az derült ki, hogy a gyógyulást követő immunitás átmeneti, ezért az a feltételezés, hogy az új típusú koronavírus esetén sem tart hosszú ideig a védettség. Emellett 

ugyanakkor azt is vizsgálnunk kell, hogy az emberek egy része miért nem kapja el a betegséget, miért nem fertőződik meg. Azt feltételezzük, hogy létezik valamiféle keresztimmunitás, talán a közönséges náthát okozó, relatíve ártalmatlan koronavírusokkal. A szoros közösségekbe járó fiatalok esetében – az életkoruk miatti fokozott ellenálló képesség mellett – feltételezhető, hogy a korábbi oltások és az elszenvedett betegségek védőhatására az immunrendszer jobban emlékszik, mint az idősebb korosztályoknál.

– tette hozzá a főorvos.  • Vennék
  • Hírek