Koronavírus adatok

2022. jan. 17.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Antal, Antónia
-3 °C
6 °C

Megállapítani sem lehet, hogy Orbán Viktor apjának a cége mennyi bevételt szerzett közpénzből

2020.11.24. 07:29 Módosítva: 2020.11.24. 08:04

Orbán Viktor miniszterelnök apjának, Orbán Győzőnek a cége, a Dolomit Kft. részt vett az M3-as autópálya építésében és a Budapest-Kelenföld és Székesfehérvár közötti vasútvonal felújításában is – derítette ki a Direkt36

Az oknyomozó portál birtokába jutott dokumentumok bizonyítják, hogy a Budapest–Székesfehérvár közötti vasútvonalat 2009 és 2014 között 86,8 milliárd forintból újították fel, amihez  Orbán Győző cége különböző dolomitzúzalékokat szállított. 

Kiderült azt is, hogy 2013 és 2014 között az M3-as autópálya Őr és Vásárosnamény közötti 11,9 kilométeres szakaszához szintén a Dolomit Kft.-től szállítottak be. Többek közt a vízelvezető árkok építéséhez származó betonelemeket. A teljes építkezés 15,5 milliárd forintból valósult meg.

A Direkt36 szerint nem lehet megállapítani, hogy a cég bevételének mekkora része származhatott a közpénzből finanszírozott projektekből, mert az állami építkezéseken nem fővállalkozóként, hanem általában az építőanyagok beszállítóiként vesznek részt az Orbán család cégei, így rejtve maradnak a megrendelések részletei.

A Direkt36 munkatársai el is utaztak Gántra, hogy személyesen kérdezzék Orbán Győzőt arról, hogy a többségi tulajdonában álló Dolomit Kft. pontosan mely állami projektekhez szállított építőanyagot, s ezért mennyi közpénzt kapott. A miniszterelnök apja először a koronavírusra hivatkozva rövidre akarta zárni a beszélgetést, de az újságírók nem hagyták annyiban, kifelé menet a bánya udvarán maradtak, Orbán Győző utánuk ment.

Orbán Győző (OGY): Eddig voltam udvarias. Figyeljenek, én híres vagyok arról, hogy goromba vagyok, és nem szeretnék gorombáskodni, különösen hölggyel szemben nem.

Zöldi Blanka (ZB): Közügyekről szeretnénk kérdezni, azzal kapcsolatban, hogy...

OGY: Nem érdekel.

ZB: Orbán Viktor korábban azt mondta, hogy nem tartja jónak, ha ön állami beruházásokban vesz részt.

OGY: Drága... Jó idő van, gyönyörű idő van, erről beszélhetünk. Kőbányában, sajnos, ha eső van, akkor az rossz időnek számít. Ha süt a nap, akkor nekünk is jó időnk van. Viszontlátásra.

ZB: Esetleg itt a jó időben körbenézhetünk a kőbányában?

OGY: Drága, ne próbálkozzon, mert fogy a türelmem, és goromba leszek. (...) Másik dolog, hogy ne zaklasson egy nyolcvanéves embert. Viszontlátásra.

Orbán Győző kijelentette, nem járul hozzá, hogy az újságírók felvételt készítsenek róla, ő azonban a telefonjával lefényképezte a Direkt36 újságíróit, majd beszállt a kocsijába és elhajtott.

Az a nyilvános adatokból kiderült, hogy a Dolomit Kft. az elmúlt években a piac egyik legjobban teljesítő cége lett, ami a nyereséget illeti. A tavalyi évet 1,8 milliárd  forintos eredménnyel zárta, ezt pedig a tulajdonosok mind ki is vették osztalékként a vállalkozásból – írja a Direkt36.

Orbán Viktor sajtófőnöke, Havasi Bertalan annyit közölt a témában a Direkt36-tal, hogy „a miniszterelnök nem foglalkozik üzleti ügyekkel”.  • Vennék
  • Hírek