Sokkal több a bejelentés családon belüli erőszak miatt a karantén idején

2020.11.25. 22:01 Módosítva: 2020.11.25. 22:01

November 25. a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja. A koronavírus-járvány nyomán bevezetett karantén időszakában azonban robbanásszerűen növekedett a családon belüli erőszak miatt segítséget kérők száma.

Horváth Éva, a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület elnöke az ATV Híradójának azt mondta: az ezzel kapcsolatos 

bejelentések száma a duplájára emelkedett.

Horváth Éva úgy véli, a bántalmazóknak van egyfajta jogosultságérzetük, hogy azt hiszik: ha frusztráltak vagy idegesek, megtehetik, hogy üvöltözzenek és megverjék a partnerüket. Az összezártság pedig erősítheti ezt a jogosultságérzetet, így az áldozatok bántalmazásnak való kitettsége még nagyobb – tette hozzá.

Az Igazságügyi Minisztérium év elején hirdette meg az áldozatsegítés éve programot, amelynek keretében 

november 1-jéig 1723 bajbajutott kereste fel az Áldozatsegítő Központokat.

Itt ingyenes jogi és pszichológiai tanácsadással segítik az áldozatokat. Varga Judit ezzel kapcsolatos bejelentését azonban Szabó Tímea, a PM társelnöke üres lufinak nevezte.

A Párbeszéd, az MSZP, a DK, a Jobbik, az LMP és a Momentum is előállt egy közös hétpontos javaslatcsomaggal a nők elleni erőszak visszaszorítását, illetve megszüntetését célozva. Azt szeretnék, hogy a kormány hozzon létre egy külön alapot a nők elleni erőszak megszüntetésére, valamint arra, hogy a családon belüli erőszakkal kapcsolatos bűncselekmények felderítésében a rendőrség proaktívan lépjen fel. Sürgetik továbbá, hogy a kormány növelje az iskolapszichológusok számát és biztosítsa a rendvédelmi dolgozók megfelelő szakmai képzését is.

A problémakör egy fontos példáját adta Orosz Bernadett esete, akit egy évvel ezelőtt a felismerhetetlenségig ütlegelt élettársa. Bár a nő feljelentést tett, előbb még egy ellene indított perben vár ítéletre, ugyanis terrorizáló volt párja még őt jelentette fel, amiért nyilvánosságra hozta nevét és személyi adatait. A nő védelmében demonstrációt is szerveztek.