Elkezdték kivágni az Újpesti rakpart beteg fáit

2020.11.25. 16:34

Elkezdődött az újlipótvárosi Újpesti rakpart beteg gömbakácainak kivágása. A fasort korábban a XIII. kerület kezelte, és egy mintaszerű párbeszédben készítette fel arra a környék lakóit, hogy cserére van szükség. Ennek során például minden fára kikerültek az úgynevezett fakoppos vizsgálati eredmények. 

A fakoppvizsgálat eredményei
A fakoppvizsgálat eredményei
Fotó: Facebook

A ma kezdődött látványos fairtás során az érintett XIII. kerület és a Főváros ugyanis a folyamat elejétől sűrűn kommunikált a helyi lakosokkal, bemutatva, hogy a fasor akácai elöregedtek, sokuk életveszélyessé vált. Az önkormányzat még gyászsétát is szervezett, hogy a helyi lakosok el tudjanak búcsúzni a fáktól.

A kivágott fák helyére őshonos fafaj, a mezei juhar (Acer campestre) fiatal példányai kerültek.

Őshonos, strapabíró, nagyobb lombja lesz már néhány éven belül, mint a gömbakácoknak valaha is lehetett, több árnyékot ad.  Könnyű búcsú ez, mert minőségi csere történik. 165 fa érkezik.

– írta a főtájépítész, aki szerint a mezei juhar méltatlanul keveset használt fafaj volt eddig a városfásításban.

A bejegyzésből azt is meg lehet tudni, hogy a kivitelezés már megkezdődött, a beteg akácokat vágja és tuskómaróval távolítja el a XIII. kerület. Az új fákat pedig a FŐKERT ülteti. A munkát nehezíti, hogy a felszín alatti közművekkel átszőtt környezetben kell a fasorcserét végrehajtani. Az új fák a remények szerint 4-5 év alatt már terebélyes lombkoronával rendelkeznek majd.

A forgalomban részt vevőktől a munkálatok ideje alatt megértést kérnek.