Koronavírus adatok

2022. jan. 25.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vanda, Paula
-3 °C
5 °C

Kiakadtak a férfiszervezetek az IKEA kapcsolatierőszak-ellenes kampányán

2020.11.25. 13:24 Módosítva: 2020.11.26. 11:17
November 25-e a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja. Noha a családon belüli agresszió jelentős részben a nők és gyermekek ellen irányul, vannak, akik az érintett férfi kisebbség sérelmeit is szívükön viselik. Ők ezen a területen is egyenlő megítélést követelnek.

Nyílt levélben kifogásolja a Férfihang Civil Társaság és a Valódi Egyenlőségért Civil Társaság az IKEA Legyen minden otthon biztonságos hely! néven futó videókampányát. Az apák társadalmi egyenlőségéért és a férfiakkal szembeni erőszak társadalmi elfogadottsága ellen küzdő civilek szerint a képsorok a férfiakra nézve diszkriminatívak, ezért a hátrányos megkülönböztetés megszüntetését követelik. 

Hamis és egyoldalú

Véleményük szerint a bemutatott kisfilm egyoldalúan és hamisan azt a látszatot kelti, mintha a családon belüli erőszak elkövetői kizárólag férfiak, elszenvedői pedig kizárólag nők lennének. A bútoráruháznak nem kevesebbet vetnek a szemére, mint, hogy

kampányukba olyan szélsőséges feminista szervezeteket vontak be, amelyek alkalmazottaiknak utasításban megtiltják, hogy a családon belüli erőszak férfiáldozatainak segítséget nyújtsanak és olyan segélyezési rendszert működtetnek, amelyen keresztül egyebek mellett azt is támogatják, hogy a nők hatályos bírósági ítéleteket szegjenek meg az elvált apák és gyermekeik kapcsolattartásának korlátozása céljából.

A nyílt levelet jegyző civilek valódi statisztikai adatokat szeretnének látni a családon belüli erőszak áldozatainak nemi megoszlásáról. Azt kérik, hogy a kampányvideót forgassák újra és határolódjanak el az olyan szélsőséges szervezetektől, amelyek kifejezetten támogatják a gyermekek jogainak megsértését. (Megkérdeztük Toplak Zoltánt, a Valódi Egyenlőségért Civil Társaság elnökét, hogy pontosan mely szélsőséges szervezetekre gondoltak. Kérdésünkre azt válaszolta, hogy a NANE , azaz a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen egyesületre utalt, mely véleménye szerint egyértelműen egy szélsőséges, férfifóbiát és férfigyűlöletet terjesztő, társadalomromboló radikális feminista szervezet.)

Addig is, amíg a kampányuk nem lesz mentes a férfiak hátrányos megkülönböztetésétől, arra kérjük férfitársainkat, hogy ne vigyék a pénzüket az önök áruházába. Ha a férfiakat csak mint erőszakos bűnelkövetőket tartják számon, akkor a bútoraikat vigyék haza és szereljék össze az önök által támogatott feminista szervezetek! 

– ezzel zárul a nyílt levél.

A civilek által megfogalmazott kritikákkal és követelésekkel megkerestük az IKEA-t, rákérdezve, hogy mit szólnak a bojkottfelhíváshoz, és hogy újraforgatják-e a filmjüket. Ezekre ugyan nem kaptunk választ, annyit azonban közöltek, hogy az erőszak összes formája elfogadhatatlan számukra, így az áldozatok minden csoportjának – nőknek, férfiaknak, időseknek, gyermekeknek – védelemhez és támogatáshoz kell jutni.

A koronavírus-járvány – különösen a karantén és a kijárási korlátozások – Magyarországon a szokásosnál is nehezebb helyzetbe hozta a segítségre szoruló áldozatokat,

a kapcsolati erőszakhoz kötődő bejelentések száma márciusban 50 százalékkal növekedett.

Ezért döntött úgy az IKEA, hogy az elkövetkező két pénzügyi évben a családon belüli erőszak kérdésével foglalkozik.  • Bérelnék
  • Hírek