A belügyminiszter felügyelete alá került a kórházi főigazgatóság

ALJ 9565
2020.11.25. 16:10 Módosítva: 2020.11.25. 16:12
Pintér Sándor belügyminiszter irányítása alá kerül az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) a február 8-ig meghosszabbított egészségügyi veszélyhelyzet idejére – derül ki a ma kihirdetett kormányrendeletből.

Az OKFŐ-be ez év december 31-én beolvad és ezáltal önálló intézményként megszűnik az Állami Egészségügyi Ellátó Központ – erről is ma hirdették ki a Magyar Közlönyben a friss jogszabályt.

Az operatív törzset is vezető Pintér Sándor belügyminiszter megbízásával az OKFŐ korábbi rendőri vezetők irányítása alá került.

Alig egy hete nevezte ki a miniszterelnök Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszterének javaslatára Jenei Zoltán volt rendőrtábornokot, Somogy megye korábbi rendőr-főkapitányát a frissen létrehozott OKFŐ élére országos kórház-főigazgatónak. Jenei Zoltán a Pécsi Tudományegyetem kancellárja volt egy ötéves cikluson át.

A most a belügyminiszter irányítása alá került Országos Kórházi Főigazgatóság feladata az egészségügyi ellátórendszer működtetése.

Az OKFŐ hatáskörébe tartozik, hogy kísérje figyelemmel és vizsgálja az egészségügyi ellátórendszert, valamint működjön közre az egységes és átlátható új nemzeti egészségügyi irányítási rendszer kialakításában. A főigazgatóság tesz javaslatot az egészségügyi intézmények éves költségvetésére, irányítja a feladatok végrehajtásának finanszírozását, de az OKFŐ látja el a munkáltatói teendőket az egészségügyi intézmények vezetői és foglalkoztatottjai felett, és az egészségügyi központosított közbeszerzésekről, azok kontrolljáról is ez az intézmény gondoskodik.

(Borítókép: Pintér Sándor. Fotó: Aradi László / Index)  • Tippek
  • Bankszámla