Erik, Alexandra
EUR 382,35 Ft
USD 363,30 Ft
9 °C
23 °C

Gördülékeny a pedagógusok tesztelése, de vannak, akik megtagadják a tesztet

DKRCS20201124020
2020.11.25. 10:58 Módosítva: 2020.11.25. 11:43
Hétfő reggel valóban elindult a pedagógusok tömeges, a tervek szerint mostantól heti rendszerességű koronavírus tesztelése. Az intézményekben, ahol még nem online zajlik az oktatás, változóak a tapasztalatok. A tesztelést végző orvostanhallgatók kedvesek, ám a pedagógusok táppénzre küldése minimum ellentmondásos folyamat.

Vegyesek a pedagógusok tapasztalatai az első két nap után a kötelezően előírt iskolai koronavírus-tesztelésekkel kapcsolatban

– mondta el az Indexnek Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke.

Bár ilyen rövid idő alatt még korai lehet messzemenő következtetéseket levonni az új rendszer működéséről, a fővárosi és a megyei elnökök visszajelzései alapján a vizsgálatok többsége gördülékenyen ment, a koronavírusantigén-gyorsteszteket felvevő orvostanhallgatók ügyesek, kedvesek és figyelmesek.

Eddig mindössze egy megyéből jelezték a PSZ kollégái, hogy nehézkesen, hosszadalmasan zajlott a tesztelési folyamat.

Több olyan intézmény is volt, ahol egyetlen koronavírus pozitív iskolai dolgozót sem találtak. Máshol, például egy békés megyei iskolában azonban a 80 fős tantestületből 11 pedagógus bizonyult fertőzöttnek. Illetve volt olyan tantestület is, amelynek 5 százalékáról derült ki, hogy bár tünetmentesen, de a koronavírus hordozói.

Ugyanakkor az is igaz, hogy nem minden pedagógus vetette alá magát a koronavírus-tesztelésnek.

Szabó Zsuzsa szerint ennek ellenére fontos lenne, a PSZ legalábbis azt szorgalmazza, hogy a pedagógusok közül, aki csak teheti, éljen az államilag finanszírozott, központi iskolai tesztelés lehetőségével.

Többek között azért, hogy tisztább képet kaphassunk az oktatás helyzetéről, arról, hogy az iskolák a koronavírus terjedése szempontjából valóban gócpontot jelentenek-e

– magyarázza a PSZ elnöke.

Azt már Berczelédi Zsolt, a budapesti Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnázium igazgatója teszi hozzá, hogy az oktatási államtitkárság minden bizonnyal összesítést készít a pedagógusok átfertőzöttségéről, amely logikusan későbbi döntések, járványügyi intézkedések alapja lehet.

Kötelezően önkéntes pedagógustesztelés?

Az egészségügyben, a szociális, illetve az oktatási intézményekben dolgozók rendszeres koronavírus-tesztelését előíró kormányrendelet szerint a tanárok is önkéntesen vethetik alá magukat a koronavírus-vizsgálatnak.

Értelemszerűen csak azokban az intézményekben, ahol időközben nem álltak, nem állnak át a digitális tanrendre, illetve a tömeges megbetegedések miatt nem rendelnek el rendkívüli szünetet.

Azt azonban a rendelet szövegéből kiindulva az Indexnek nyilatkozó szakemberek kiemelték, ettől még a pedagógusoknak, tantestületi dolgozóknak a megadott időpontban ugyanúgy meg kell jelenniük a vizsgálat helyszínén, amely az eddigi tapasztalatok alapján a munkahelyet jelentő iskola.

Szabó Zsuzsa szerint a vizsgálatok megszervezésével az első pár napban nem volt különösebb fennakadás, az intézményvezetők legkésőbb a vizsgálat előtti napon kapják meg a tájékoztatást arról, hogy az egészségügyis hallgatók mikor jönnek tesztelni, így az órai helyettesítéseket, a beosztást alapvetően gond nélkül meg tudják szervezni.

Ellentmondások a pedagógusok táppénze körül

A november 19-én életbe lépett rendelet azt is kimondja, ha a pedagógus rendelkezik korábbi koronavírusteszttel, az erről szóló lelettel kiválthatja az iskolai vizsgálatot, ezt nála már nem kell újból elvégezni.

A vizsgálat eredményéről adatlap kitöltését az végzi el, akit erre a feladatra kijelöl az iskola. Az adatlap egyik példánya magához a pedagógushoz kerül, a másikat pedig a tesztvevők a megyei, illetve a tisztifőorvosnak adják át. Amennyiben egy tanárnak pozitív lesz az iskolában levett koronavírustesztje, ezt azonnal jeleznie kell a háziorvosának.

A korona-pozitív tanárt természetesen haladéktalanul hazaküldik az intézményből, ám innentől némileg ellentmondásos a helyzet, hogy a koronavírusos tanárok közül ki, és mikor jogosult 100, illetve 60 százalékos táppénzre.

Éppen ezért a PSZ nem egy olyan pedagógusról is tud, akik nem engedték, hogy leteszteljék őket, tartva attól, hogy tünetmentes korona pozitívként táppénzre küldik őket, amellyel az egyébként is alacsony fizetésük pusztán hatvan százalékára lesznek jogosultak.

A PSZ éppen ezért jelezte az Emberi Erőforrások Minisztériumának, hogy a fertőzésveszélynek erősen kitett pedagógusok, akik napi szinten közösségben dolgoznak, hogy ezúttal, ha elkapják a koronavírust, százszázalékos táppénzt kapjanak

– emlékeztetett Szabó Zsuzsa.

A szakmai szervezetnek egyebek mellett a kötelező napi iskolai lázmérés mellett ezt is sikerült kivívnia, ám a kiegészítő táppénz a tanároknak nem jár automatikusan. Hogy az őt illető összeget (vagyis a táppénz 100 százalékát) két ütemben megkapja, azt magának a pedagógusnak kell igazolnia, hogy munkavégzés közben, a munkahelyén betegedett meg.

Mindezt ráadásul egyéni elbírálás alapján, egy viszonylag lassú és bonyolult folyamat eredményeként érvényesíthetik a fertőzött pedagógusok, akik ezáltal újabb, igencsak kiszolgáltatott helyzetbe kerülnek – értékeli a pedagógusok helyzetét a koronavírus második hullámában a PSZ elnöke.

Borítókép: Koronavírus-gyorstesztek a Mosonmagyaróvári Fekete István Általános Iskolában 2020. november 24-én. MTI/Krizsán Csaba

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek