2024. június 20. 15:00
Szlovénia 1
Szerbia 1
Fussballaréna München II. forduló
2024. június 20. 18:00 ÉLŐ
Dánia 0
Anglia 1
Frankfurt Arena II. forduló
2024. június 20. 21:00
Spanyolország
Olaszország

Válaszolt Orbán cenzúravádjára a Project Syndicate

2020.11.25. 19:36

„Európa nem hódolhat be a Soros-hálózatnak” címmel tett közzé cikket Orbán Viktor a saját Facebook-oldalán. A miniszterelnök azt írta, azért a közösségi oldalon publikálta írását, mert az írást „letiltotta” a Project Syndicate, azaz nem jelenhetett meg náluk.

A Project Syndicate egy nemzetközi médiaszervezet, amely kommentárokat és elemzéseket tesz közzé. Itt jelent meg a múlt héten Soros György írása a magyar és lengyel uniós költségvetési vétóról, erre akart náluk válaszolni a magyar miniszterelnök.

A hvg.hu-t a cég nemzetközi irodája arról tájékoztatta, hogy

mint az elmúlt 25 év gazdasági, politikai és társadalmi véleménycikkeinek és elemzéseinek vezető forrása, a Project Syndicate rendszeresen publikál kiemelkedő tudósokat, üzleti vezetőket, civil aktivistákat, politikai vezetőket és döntéshozókat a világ minden tájáról, köztük számos államfőt és kormányfőt is. Amikor arról döntünk, hogy elfogadunk-e kéretlen beadványokat, az elsődleges kötelezettségünk, hogy a nyilvános vitát előmozdítsuk. Ez esetben arra a következtetésre jutottunk, hogy Orbán Viktor miniszterelnök véleménycikke nem felel meg a sztenderdjeinknek

– írták levelükben  a hvg.hu-nak.

A Project Syndicate oldalán fel is sorolja publikálási követelményeit. A formai követelmények (például fotók, lábjegyzetek) mellett ebben egész pontosan azt írják:

Az ideális Project Syndicate-kommentár egy intellektuális érvelés vagy egy stratégiai, politikai javaslat, melynek célja az olvasók tájékoztatása és a nyilvános vita előremozdítása. A Project Syndicate nem veszi figyelembe azokat a cikkeket, amelyek nem teljesítik ezt a célt, vagy amelyek aláássák azt.