Elkészült a 87-es főút Kőszeg és az országhatár közötti szakasza

2020.11.26. 14:24

Csütörtök déltől már egy új határátlépési ponton keresztül, új nyomvonalon haladhat a forgalom Kőszeg és az ausztriai Rőtfalva között – jelentette be Hende Csaba (Fidesz), az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke Ágh Péterrel (Fidesz), a térség országgyűlési képviselőjével és Básthy Bélával (Fidesz), Kőszeg polgármesterével közösen tartott sajtótájékoztatóján a beruházás helyszínén.

Hende Csaba úgy fogalmazott:

a több mint 1,5 milliárd forintból megvalósult, közel két kilométer hosszúságú útszakasz a 87-es főút új szakaszaként egy új határátlépési pontot hoz létre Magyarország és Ausztria között, folytatása pedig osztrák oldalon Rattersdorfot megkerülve közvetlen összeköttetést biztosít a B61-es úttal, amely az S31-es úttal kapcsolódva megkönnyíti az ausztriai és az európai gyorsforgalmi úthálózat elérését.    

Hozzátette:

az M87-es autóút építésének előkészítése »gőzerővel« folyik, és szintén előkészítés alatt áll a Szombathelyet északkeleti irányban elkerülő út megépítése, amely az M86-os autóút, az M87-es út és a 89-es utat fogja összekötni, elvezetve a bucsi és a kőszegi határátkelőhely felől érkező és az oda irányuló forgalmat.    

Hende Csaba szerint az új útszakasz egyfajta „belépőpontja” annak az egyelőre még hosszabb távú tervekben szereplő – megvalósítása akár több évtizedet igényel – keleti és déli irányú M9-es fő közlekedési útvonalnak, amely egészen Debrecenig vezet, és amely összeköttetésben állhat majd az egyszer szintén megépülő észak-erdélyi autópályával, illetve Szegeden keresztül a Balkán irányába is megnyitja az utat.

Az új útszakasz és határátkelési pont megnyitásával egy időben a régi határátkelőhelyet ideiglenesen lezárták, ugyanakkor az új nyomvonal mentén magyar oldalon a munkálatok tovább folytatódnak, ezért a szakaszon sebességkorlátozást vezetnek be, és a koronavírus-járvány miatt a vészhelyzet időszaka alatt a rendőrség határellenőrzést is végez – írta az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.
  
Hozzátették: 2021. június 30-ig az útépítést végző kivitelezőnek még ki kell építenie egy új útcsatlakozást a régi kőszegi határátkelő felé vezető úthoz, illetve be kell fejeznie a vízelvezető rendszer kiépítését.