Fürjes Balázs megmentené a 153 éves Főkertet

2020.11.26. 09:05 Módosítva: 2020.11.26. 09:34

Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára, azt kéri Karácsony Gergely főpolgármestertől, hogy ne szüntesse meg a 153 éves fővárosi kertészetet, a budapesti zöldterületek gazdáját, ugyanis e döntése részeként a főpolgármester „egy tollvonással megszüntette” a főváros legrégebbi közszolgáltató vállalatát, melynek feladata Budapest zöldítése.

Fürjes Balázs a főpolgármesterhez címzett levelét eljuttatta az MTI-hez is, ebből megtudhatjuk, hogy Karácsony Gergely összevonja a jelentős fővárosi közszolgálati vállalatokat és létrehoz egy új, központosított budapesti óriáscéget. A hírek szerint megszűnik a Budapesten sok százezer háztartás és vállalkozás, továbbá közintézmények fűtéséért, gáz- és melegvíz-ellátásáért felelős Főtáv, a budapesti zöldterületek és közparkok létesítéséért és gondozásáéért felelős Főkert, valamint a temetkezési, kéményseprő, illetve a szemétszállításért és a köztisztaságért felelős közszolgáltató cégek önállósága. E döntése részeként – írta az államtitkár – a főpolgármester „egy tollvonással megszüntette" a főváros legrégebbi közszolgáltató vállalatát, a 153 éves Főkertet, melynek feladata Budapest zöldítése.

Magyarország legrégibb és legnagyobb kertészete. Gondos, jó gazdája a Gellért-hegynek, a Feneketlen-tónak, a Hajógyári-sziget parkjainak, a Népligetnek, a Margit-szigetnek, a Tabánnak, a Nehru parknak, a Szent István parknak, a Gesztenyéskertnek, a Vérmezőnek és megannyi közparknak. Költségvetési támogatása mindösszesen a fővárosi költségvetés 1 százaléka

 – olvasható a levélben.

Kapcsolódó

Elkezdték kivágni az Újpesti rakpart beteg fáit

A gömbakácokat mezei juharra cserélik; a munkát nehezíti, hogy a terület a felszín alatt közművekkel sűrűn átszőtt.

Mivel az elkövetkezendő évek egyik legfontosabb programja a zöldfelületek növelése lesz a városban, az új vezetésű Főkertnek stratégiai szerepe lesz a város átalakításában

 – írta januárban a főpolgármester Facebook-oldalán, emlékeztetett az államtitkár.

A főpolgármester november 20-án jelentett be takarékossági intézkedéseket, melyek részeként összevonnak több városüzemeltetési céget, csökkentik a közgyűlési bizottságok számát, és Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes lemondása után nem töltik be posztját.