Infektológus: Létszámkorláthoz kellene kötni a karácsonyi bevásárlási hullámot

D ATI20200323030
2020.11.26. 17:46
Az idősek vásárlási sávjától az éjszakai kijárási tilalomig a jelenlegi járványvédelmi intézkedések elégségesek lehetnek a vírus fékezésében, de a háziorvosok felkészítése mellett a tesztelési kapacitások növelése lenne a legfontosabb Pusztai Erzsébet infektológus szerint.

Az éjszakai kijárási tilalom azon túl, hogy a fiatalok szórakozási lehetőségeit fékezi, túl sokat nem segít a járvány elleni védekezésben. Az ingyenes parkolás pedig értelmezhetetlen a vírus leküzdésében.

Kapcsolódó

Müller Cecília: Veszélyben a dohányosok, minél többet szellőztessünk!

Az operatív törzs beszámolt a célzott tesztelésről, jövő héten lehetnek eredmények.

Kis karácsony

Pusztai Erzsébet kiemelten fontosnak tartja, hogy kellő egyensúly legyen a korlátozások és a gazdaság működése között. Alapvetően fontos, hogy az emberek betartsák a járványvédelmi intézkedéseket. Valóban nem volna szerencsés, ha a karácsonyi bevásárlási hullámban nagy tömegek töltenék zsúfolásig az áruházakat, még akkor sem, ha nem az idősek mennek oda – mondta. Az infektológus szerint létszámkorláthoz kellene kötni a bevásárlást, és nem szabad hagyni, hogy tömegek alakuljanak ki az áruházakban. Ugyanis

ott, ahol nagy a tumultus, a maszkviselés mellett is könnyen továbbadható a fertőzés, amihez egyetlen járványterjesztő is elég.

Emlékeztetett: a távolságtartás és a maszkviselés együttesen fontos. Az infektológus szerint, amit lehet, online kellene megrendelni, és kevesebb ajándékkal is lehet boldogan karácsonyozni.

Kapcsolódó

Kásler Miklós: Ha az emberek fegyelmezettek, további szigorítások nem kellenek

A tárcavezető szerint az országos gyorstesztelés lelki megnyugvást nyújt.

Teszt, teszt, teszt

Pusztai Erzsébet gyors, gördülékeny és ingyenes tesztelést sürget. Szerinte most az legnagyobb probléma, hogy a háziorvosok sokszor napokat várnak a teszt kérésével, hátha elmúlnak a panaszok, pedig a koronavírusnál a korai észlelés életeket menthet.

A jelenlegi járványvédelmi intézkedéseknél fontosnak tartom, hogy jól működjön a fertőzöttek feltárása és kezelése. Most az a legnagyobb probléma, hogy a teszteléssel olyan lemaradásban van az egészségügy, és hogy teljesen megbízhatatlanok a napi fertőzöttségi mutatók. Mindenhonnan azt hallani, hogy egy hetet vártak a tesztelésre, és napok óta nem kapták meg az eredményt. Emiatt sokan nem is teszteltetik magukat. A járványfelderítés és a kontaktok izolálása nem működik megfelelően.

Sokan tünetetekkel járnak be dolgozni, ami növeli a járványveszélyt – figyelmeztetett.

Hozzátette: vannak ugyan tesztelési pontok, de nagyon kevés érhető el. Azokat a pontokat kellene erősíteni, ahová autóval lehet menni, és kiszállás nélkül leveszik a mintát, mert a mentőszolgálat egyéb feladatai mellett nem bírhatja el a napi 12 ezer tesztigénylést teljesíteni – mondta.

Kapcsolódó

Csaknem megduplázódott a napi új fertőzöttek száma

115 újabb áldozata van Magyarországon a koronavírusnak.

Sok múlik a háziorvosokon

Pusztai Erzsébet szerint a korai kezelésre is nagyobb hangsúlyt kellene fektetni, hiszen minél hamarabb ismerik fel a fertőzést, annál gyorsabban és kevesebb szövődménnyel lehet leküzdeni a betegséget. Nagyon sok esetben látatlanul kapnak a betegek antibiotikumot, tulajdonképpen senki nem tudja, hogy mire írják fel. Vizsgálatok nem történnek, és nemegyszer típusosnak tűnő helyzetekben is azt mondja a háziorvos, nem olyan sürgős, hogy teszteljenek. Az is feladata lenne a kormányzatnak, hogy ellássák a megfelelő tanácsokkal a háziorvosokat arról, hogy milyen kezeléseket alkalmazzanak a korai fázisokban, mert ha a megfelelő kezeléseket időben elindítanák, akkor még arra is lenne remény, hogy kevesebben kerüljenek kórházba – mondta dr. Pusztai Erzsébet az Indexnek.

Magyarország jelenleg a 39. legfertőzöttebb ország a világon, Európán belül a 17. Eddig 192 ezren kapták el a vírust, és 4229-en hunytak el. Csak az elmúlt 24 órában több mint 6300 új esetet tártak fel a hatóságok, és 115-en vesztették életüket. 

Kapcsolódó

Merkely: messze még a nyájimmunitás

A rektor meggyógyult, túl van a koronavíruson.

(Borítókép: Vásárlók a szinte teljesen elnéptelenedett nyíregyházi Nyír Plaza Bevásárlóközpontban 2020. március 23-án. Fotó: Balázs Attila / MTI)