Timót, Xénia
2 °C
6 °C

Merkely Béla: Azok sem viselkedhetnek felelőtlenül, akik már átestek a fertőzésen

2020.11.26. 21:58

Négy egyetem adataiból arra lehet következtetni, hogy Magyarországon csökken a pozitív koronavírus-fertőzéssel regisztráltak aránya – idézi az MTI, mit mondott a Semmelweis Egyetem rektora csütörtök este az M1-en. Merkely Béla szerint csütörtöki plusz 2000 fertőzött nem azt jelenti, hogy a járvány „erőre kapott”, hanem az úgynevezett antigéntesztek – amelyekkel a tanárokat is szűrik – miatt nőttek a számok.

Tehát az országos tesztelésnek köszönhetően több pozitív eset jelenik majd meg – magyarázta, hozzátéve, hogy a PCR-, tehát az örökítőanyagot vizsgáló tesztek végeredményében nincsen eltérés, sőt ezek alapján

fokozatosan csökken a fertőzöttek száma.

A karácsonyi ünnepek kapcsán megjegyezte, ha egy család nagy része már átesett a betegségen, akkor nagy valószínűséggel

nem fertőződnek meg újra,

hiszen csak nagyon kevés olyan esetről tudnak, ami biztosan ismétlődött.

Ez ugyanakkor nem azt jelenti, hogy azok, akik már átestek a betegségen, felelőtlenül viselkedhetnek, nekik is be kell tartani a járványügyi előírásokat – fűzte hozzá Merkely Béla.

Kitért arra is, a vakcina megérkezése előtt fel kell mérni, hogy mennyien eshettek át a fertőzésen; a saját becslése szerint körülbelül másfél millióan, tehát a magyarországi népesség mintegy 15 százaléka. Hozzátette, a beoltottak és a betegség ellen már védettek aránya összességében el kell, hogy érje a népesség 60 százalékát.