A fogyatékossággal élőket is felmentették a maszkhasználat alól

000 1R820Y
2020.11.26. 11:30 Módosítva: 2020.11.26. 13:57

Az autisták mellett mostantól az értelmi fogyatékossággal élők is mentesülnek a kötelező maszkviselés alól. A csütörtöktől hatályos új szabályozás immár hivatalos: a Magyar Közlöny szerda esti számában jelent meg a 484/2020 (XI. 10.) számú kormányrendelet módosítása arról, hogy az értelmi fogyatékossággal élők, akik számára komoly nehézségeket okoz a maszk viselete, a büntetés kilátásba helyezése nélkül felmentést kapnak a maszkhasználat alól.

A friss kormányzati döntést előzménye, hogy az Index egy héttel ezelőtt megírta, hogy az autizmus spektrumzavarral, illetve a fogyatékossággal élőknek, továbbá hozzátartozóiknak komoly problémákat okoz a közterek többségén is kötelezően előírt maszkhasználat. Az autistáknak elsősorban a rájuk jellemző speciális szenzoros bőrérzékenység miatt, a fogyatékossággal élőknél pedig a megfelelő belátás hiányában.

Kapcsolódó

Dacolunk a trenddel: maszkot erőltetnek a fogyatékkal élőkre is

Már az első hullám alatt is süket fülekre talált a szakemberek kérése. Pedig régiós példák sora mutatja, hogy lehetne ennél emberségesebben is.

Természetesen az autista és értelmi sérült gyermeket nevelő családoknak is ugyanolyan fontos az egészség, az életvédelem, a járvány elleni küzdelem, de náluk sok esetben a maszkviselés egyszerűen kivitelezhetetlen – hangsúlyozták ki az Indexnek az érintett csoportokat képviselő érdekvédelmi szervezetek, akik a problémát már több alkalommal is, először hét hét hónappal ezelőtt, az első hullám alatt jelezték a döntéshozók felé.

Egy nappal a cikk megjelenése után napvilágot látott a kormányrendelet a Magyar Közlöny november 19-i számában, amely kiegészítéssel módosította a járványügyi korlátozásokról szóló, november 10-én kihirdetett rendeletet. Így az autizmussal élők mentesültek a maszkhasználati szabályok alól, most pedig csatlakozhattak melléjük az értelmi fogyatékossággal élők is, miután az Index ismét felhívta a figyelmet a kialakult ellentmondásos helyzetre.

Kapcsolódó

Az autistáknak nem, az értelmi fogyatékkal élőknek kell maszkot viselniük

A kormányrendelet módosítására azután került sor, hogy az Index cikkben hívta fel a figyelmet az említett csoportok nehézségeire.

Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) legújabb Facebook posztjában összes támogatójuk és segítőjük mellett külön köszönetet mondott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek, „aki személyes közbenjárásával segített abban, hogy méltányos döntés szülessen”

– fogalmazott bejegyzésében az érdekvédelmi szervezet. (Szijjártó - Nagy Szilvia, Szijjártó Péter felesége az autistákat és családjaikat segítő Együtt az Autistákért Alapítvány elnöke.)

Felzárkóztunk a nemzetközi trendekhez

A környező országokban, köztük a járványtól adott esetben még keményebben sújtott Ausztriában, Csehországban, Szlovákiában, Németország egyes tartományaiban, valamint Nagy-Britanniában a fogyatékossággal élő emberek mind kivételt képezhetnek a maszkviselés hatálya alól.

(Borítókép: Képünk illusztráció! Oktató és terapeuta egy fiatal autista fiúval foglalkozik a koronavírus-járvány idején Párizsban 2020. május 7-én. Fotó: Loic Venance / AFP)