Titkos menedékházakkal is segít az Ökumenikus Segélyszervezet a kapcsolati erőszak áldozatain

2020.11.26. 17:47

Az Ökumenikus Segélyszervezet kiemelten fontos célkitűzése a kapcsolati erőszak elleni küzdelem, a bántalmazás érintettjeinek segítése. A november 25-i világnapot megelőző hetekben tematikus Facebook- és Instagram-oldalakat indítottak az érintettek támogatására, melyek bevezető kampányában egy kisfilmmel hívták föl a figyelmet arra, hogy a kapcsolati erőszak egyetlen formája sem elfogadható. 

ökumenikus
Fotó: Sziko / Ökumenikus Segélyszervezet

Célunk, hogy a közösség erejével minél többekhez eljusson két üzenetünk: hogy egy kapcsolatban az erőszak semmilyen formája nem elfogadható, és hogy van hová fordulni segítségért 

– hangsúlyozta Gáncs Kristóf, a szervezet kommunikációs igazgatója. 

Hazai hírességek bevonásával indították el szemléletformáló kampányukat, amely „A szeretet nem árt!” mottóval mutat rá a kapcsolati erőszak mindennapokban jelen lévő formáira, például hogy

  • a szeretet nem emel rád kezet,
  • a szeretet nem tart függőségben,
  • a szeretet nem számoltat el,
  • a szeretet nem zsarol a gyerekeiddel,
  • a szeretet nem szabja meg, hogy mit gondolhatsz,
  • a szeretet nem mondja meg, kivel beszélgethetsz,
  • a szeretet nem kémkedik utánad,
  • a szeretet nem ellenőrizgeti a telefonodat.

A figyelemfelhívó kampányhoz ismert emberek  csatlakoztak, köztük Katus Attila, Lékai-Kiss Ramóna, Nagy Ervin, Vastag Csaba és Wolf Kati.  

Az Ökumenikus Segélyszervezet több mint tízéves tapasztalattal rendelkezik az áldozatok ellátásában és rehabilitációjában. Mára az egyik legnagyobb olyan hazai szervezetté vált, amely a prevenciótól az azonnali kríziskezelésen, titkos menedékházakon és krízisközpontokon keresztül egészen a reintegrációs szolgáltatásokig nyújt ellátást. Tavaly több mint százötvenen fordultak a krízisambulanciáikhoz, egyéb támogató szolgáltatásokkal együtt pedig 663 áldozatnak (353 felnőttnek és 310 gyereknek) segítettek. A szervezet ezen túlmenően összesen 1811 szociális, 1311 pszichológiai és 503 jogi tanácsadást nyújtott a kapcsolati erőszak érintettjei és hozzátartozóik számára.

Kapcsolódó

Kiakadtak a férfiszervezetek az IKEA kapcsolatierőszak-ellenes kampányán

A bútoráruház bojkottjára szólítják fel az erősebb nem tagjait.