Koronavírus adatok

2022. jan. 25.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vanda, Paula
0 °C
5 °C

Árulásnak tartja Orbán Viktor vétóját a DK és a Momentum

D KOS20190716069
2020.11.26. 21:50 Módosítva: 2020.11.26. 21:50

A vétó hazafias kötelesség – ezt tudta mondani a magyar miniszterelnök lengyel kollégájával tartott közös sajtótájékoztatóján arra, hogy miért akadályozzák az uniós pénzek Magyarországra érkezését. Pedig ennél hazafiatlanabb lépést nehéz elképzelni: mivel a jogállamisági mechanizmus miatt nem tudnák tovább sikkasztani az EU-s pénzeket, inkább sértettségből odadobnak tízmillió magyar polgárt a válságnak, lemondanak a 16 milliárd eurónyi helyreállítási forrásról, és elárulnak 25 másik országot. Nem fogunk engedni a zsarolásuknak. Megvédjük az EU-s pénzeket – az antidemokratikus, korrupt kormányokkal szemben is

– reagált a Momentum Európai Parlamenti képviselője a magyar és a lengyel kormányfő csütörtöki sajtótájékoztatójára.

Kapcsolódó

Orbán Viktor: A vétó hazafias kötelességem volt

Sem Magyarország, sem Lengyelország nem fogad el olyan javaslatot, amelyet a másik ország elfogadhatatlannak minősít.

„Kisszerű politikai játszma”

 „Ahogy bajban ismerszik meg a barát, úgy bajban ismerszik meg a felelős miniszterelnök is. Orbán Viktor a mai napon ismét bebizonyította, hogy ő nem ezek közé tartozik. Amíg a kormány tehetetlensége miatt elszabadult járvány magyarok százait öli meg naponta, amíg a kormány által érdemben egyáltalán nem kezelt válság magyar munkahelyek ezreit szünteti meg hétről hétre, addig a magyar miniszterelnök kisszerű politikai játszmát folytat a magyar és az európai érdekkel szemben, hogy legyen még olyan uniós pénz, amit a cinkosaival ellophat. A Demokratikus Koalíció szerint Orbán Viktor ma is elárulta a nemzeti érdeket, és a járványtól és válságtól szenvedő Magyarországot.

Ha Orbán Viktornak fontos lenne, hogy mi Európa és hazánk érdeke, akkor nem vétózna, nem mímelne látszatharcot az EU ellen, hanem hagyná, hogy Európa segítsen a magyarokon, ha már ő nem tette.

A miniszterelnök mai találkozója és az azt követő sajtótájékoztató egy kis formátumú politikus kisszerű politikai játszmájának jelentéktelen felvonása, miközben a haza bajban van”- írta közleményében Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció Európai Parlamenti képviselője.

Kapcsolódó

Hiába az orbáni vétó, gyors megállapodás születhet az Európai Unió költségvetéséről

A németek szerint küszöbön a megoldás, valószínűleg nem lesz hetekig tartó tárgyalás.

(Borítókép: Donáth Anna. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)  • Vennék
  • Hírek