Koronavírus adatok

2022. jan. 28.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Adél
-3 °C
5 °C

Puhítja az orvosok átvezénylésének szabályait a kormány

D ATI20201125119
2020.11.27. 19:54

A koronavírus második hulláma alatt jelent egyre nagyobb problémát az egészségügyben tapasztalható szakemberhiány. Emiatt az orvosokat és az ápolókat egyik napról a másikra akár az ország másik felében működő kórházakba is átvezényelhetik. A legtöbben a járványhelyzet idején természetesen tudomásul veszik az átvezénylést, de megrémíti őket, hogy ez a gyakorlat a parlament által elfogadott új törvény értelmében bármikor alkalmazható lesz, akár két évre is, és hogy a közalkalmazotti státuszt gyakorlatilag egy

KATONAI UTASÍTÁSOS RENDSZERREL VÁLTANÁK FEL.

Ezt enyhítené az a javaslat, amelyet a Magyar Orvosi Kamara ajánlásai alapján fogadott el a kormány. Pintér Sándor belügyminiszter levelét a MOK hozta nyilvánosságra. 

„Békebeli” időszakban legfeljebb csak 44 munkanapra vezényelhetik át az orvosokat és az ápolókat, ugyanakkor vészhelyzetben semmilyen időkorlát nincs.

Kapcsolódó

Káoszba fullad az orvosok átvezénylése, sokakat megrémít a katonai utasításos rendszer

Van, aki az utóbbi miatt nem is akarja aláírni az új szerződést.

Azoknál a családoknál, ahol mindét szülő „szolgálati jogviszonyban” álló orvos, és 16 évnél fiatalabb gyereket nevelnek, csak az egyik szülőt lehet kirendelni.

A korábban elfogadott, szolgálati jogviszonyról szóló törvény heves vitát váltott ki az orvosok körében. Az átvezénylés részletszabályait, amiben 1+1 év szerepelt, a doktorok és az ápolók is visszautasították. Ezért volt szükség a korrekcióra. Emellett a másodállasok korlátozása se volt túl népszerű az egészségügyi dolgozók körében.

Az orvosbárók nehéz helyzetben

A kormány nem értett egyet az összeférhetetlenségi szabályok enyhítésével, viszont annak határidejét a vészhelyzet megszűnéséig kitolták. A kormány azzal érvelt, hogy a másodállások korlátozásával a magán- és közegészségügyet szeretnék szétválasztani. Ez a döntés főleg az orvosbárókat szoríthatja ki. Pintér Sándor levelében arra is ígéretet tett, hogy a másodállasok megszűnésével nem érheti anyagi hátrány a dolgozókat. Az orvosok beígért béremelését 2021 január elsejétől teljesítik.

Az alapellátásban dolgozóknak is „érzékelhető jövedelemnövekedést” biztosítanak, rájuk nem vonatkozott a korábban beígért bérfejlesztés.

Kapcsolódó

„Mi már nem ápolunk, csak életet mentünk”

Sokszor öt órán át egy pohár vizet sem tudnak inni. Védőruha van, de lelkileg erre nem lehet felkészülni. Ha vége, akár pályaelhagyás is jöhet.

(Borítókép: Orvos és ápolók beteget látnak el a Jósa András Oktatókórház Covid-intenzív osztályán Nyíregyházán 2020. november 25-én. Fotó: Balázs Attila / MTI)  • Vennék
  • Hírek