Kétmillió dollárért kínálják Maradona mezét

2020.11.28. 13:16

Egy New Jersey-i aukciósház alkalmazottja szerint kétmillió dollárért (606 millió forintért) megvásárolható az a mez, amelyben Diego Maradona az 1986-os világbajnokságon az Anglia ellen 2–0-ra megnyert negyeddöntőben játszott – írtja az MTI. 

A meccsen Maradona két legendás gólt is szerzett. Az argentin játékos előbb az „Isten keze” (la mano de Dios) néven elhíresült találattal szerzett vezetést:

Majd pedig az évszázad góljának megválasztott szóló után volt eredményes.

A meccs lefújása után a mezcserénél Maradona szerelése  az angol csapat egyik játékosához, Steve Hodge-hoz került, és

jelenleg a manchesteri Nemzeti FutballMúzeumban tekinthető meg.

A New Jersey-i aukciósház alkalmazottja hangsúlyozta: nagyon nehéz felbecsülni most a mez valódi értékét.

Azt viszont tudom, hogy a tulajdonos kétmillió dollárért kínálta eladásra. Nagyon nehéz felfogni, hogy a mezért valóban kétmilliót fizetne valaki, de nem értem, hogy miért ne költhetne akár ennyit is valaki, ha megteheti. Ha az eladó megtalálja a megfelelő személyt, akár még reális is lehet ez az ár

– mondta.

Hozzátette: bár az argentin klasszis halála nagy hatással volt a Maradona-emléktárgyak piacára, óvatosságra inti azokat, akik most akarnak venni relikviát, vagy ezzel kapcsolatos befektetésen gondolkodnak.

„Jelenleg egyértelműen nő a relikviák ára, amint azt az idén már Kobe Bryant halála után is megtapasztaltuk. Azonnal rengeteg emléktárgyat adtak el, de miután a piac telítődik, az árak ismét elkezdenek közelíteni a valós szintjük felé” – közölte.

Az aukciósháznak egyébként már több Maradona-emléktárgyat is felajánlottak.

Ezek közül egy Maradona-futballkártya – amelyen a futballista még újoncként szerepel – már el is kelt tízezer dollárért,

holott néhány éve még száz dollár körül volt az ára.

Liam Brady, az Arsenal és a Juventus korábbi ír válogatott középpályása ugyancsak szerzett egy Maradona-mezt egy 1979-es válogatott mérkőzésen, ő azonban nem válna meg attól.  

„Ha egy olyan magángyűjtőhöz kerülne, aki megfelelően tudná értékelni, akkor fontolóra venném a mez eladását, de nem kínálnám eladásra az interneten, vagy adnám oda egy aukciósháznak. Érzelmileg ez annál sokkal értékesebb számomra” – nyilatkozta.