A fideszes „Facebook-harcosokat” toborzó Kovács István készülhet Szájer József helyére

2020.11.29. 16:25
Az Alapjogokért Központ alapítója következik ugyanis a Fidesz EP-listáján.

A 2019-es európai parlamenti választásokon 13 mandátumot szerzett a Fidesz–KDNP 52 százalékos győzelemmel. A 14. név a jelöltek listáján Kovács István volt. Így elméletileg őt küldheti a Fidesz az Európai Parlamentbe Szájer József megüresedő helyére.

Facebook-hadvezér

Kovács István arról vált ismertté, hogy jobboldali facebookozókat toborzott, hogy egy alapos kiképzés után, közös erővel nyomják le a közösségi médiában a „liberális gőzhengert”. A komment- és youtuberképzést Kovács azzal indokolta:

balliberális véleménycunami jön velünk szembe a közösségimédia-felületeken, ezért azok az emberek, akik csak a közösségi médiából tájékozódnak, csak a liberális véleményeket kapják, csak az ő nézőpontjukat ismerik meg.

Kovács István az Alapjogokért Központ alapítója és stratégiai igazgatója. Szakterülete az Európai Unió jogrendszere, az EU „alkotmányos szabályai” – az utóbbi kifejezést Kovács tette idézőjelbe a bemutatkozójában. Bár az Alapjogokért Központ munkája jóformán a Fidesz véleményének alátámasztásában merül ki, az intézet legnagyobb sikere, hogy kormánypárti és -közeli százmilliókból működik.

Kovács István
Kovács István
Fotó: Fidesz-KDNP / MTI

A központ vezetői igazi multifunkciós emberek, hiszen Kovács például egyszerre két intézetet is irányít. A kommentharcosképző Megafont vezeti, és az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója. Az utóbbi intézetnek az a Szánthó Miklós az igazgatója, aki a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány kuratóriumának elnöke is egyben.

Kapcsolódó

Kinevezték a Fidesz médiabirodalmának új vezetőjét

Szánthó Miklós, a kormányközeli Alapjogokért Központ igazgatója lett Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány kuratóriumának feje.

Szánthóval tandemben Kovács István is a jobboldal megmondóembere. Tőlük származik többek között a genderkufárkodás kifejezés. Nem elmélyült kutatásokkal, hanem inkább az Orbán-kormány irányvonalának kommunikálásával foglalkoznak. Kovács Istvánt a 2019-es kampányban így mutatta be honlapján a Fidesz:

Az elmúlt években a Központ stratégiai igazgatójaként kiemelkedő szerepet vállalt abban, hogy a magyar közvélemény megismerhesse azt az Európai Unió iránt elkötelezett, de a magyar szuverenitást akár az Unió jelenlegi vezetésével szemben is védelmező álláspontot, amelyet mára a magyar választók döntő többsége is magáénak érez. Ezen fontos munka elismeréseként a Fidesz–KDNP pártszövetség arra kérte fel, hogy az európai parlamenti választásokon a szövetség listáját képviselve mérettesse meg magát.

A jogász végzettségű Kovács István lehet a Fidesz EP-delegációjának verőembere. Szájer diplomatikusan, Kovács éles szavakkal harcol a magyar kormányt érő kritikákkal szemben. Ha képviselő lesz belőle, akkor kemény szócsaták várhatók az Európai Parlamentben a jogállamiság, a migráció és az uniós pénzek témakörében.

Kapcsolódó

Kövér László: Az unió megérett a reformációra

A házelnök szerint nálunk nem a kormány irányítja az ügyészséget, az ellenzéket pedig moslékkoalícióként emlegette.