Gulyás Gergely Demeter Szilárdról: Nem örülök a közélet eldurvulásának

2020.11.29. 18:49
„Ha a politikusok nem maradnak higgadtak, ne csodálkozzunk, ha a kultúrszereplők sem” – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Demeter Szilárd Soros Györgyöt Führernek nevező, a liberálisokat lenácizó publicisztikája alaposan felkavarta a kedélyeket, amiről az Index is beszámolt.

Bajnai Gordon nyílt üzenetben szólította fel Orbán Viktort Demeter kirúgására.

Kapcsolódó

Bajnai Gordon már Orbán Viktornak üzent Demeter miatt

A volt kormányfő a közösségi médiában közzétett üzenetében Demeter Szilárd leváltását várja a kormánytól.

A volt miniszterelnök azt írta a kormányfőnek:

„Amennyiben Demeter Szilárd még hétfőn is az Ön kormányának tisztviselője, akkor ezt a nyilatkozatot nyilván mi, magyarok, és az egész világ a magyar kormány álláspontjának tekinti majd.

HA ÍGY LESZ, ÉN – SOKAKKAL EGYÜTT – ÖN HELYETT IS SZÉGYENKEZNI FOGOK HAZÁM ÉS A MAGYAROK NEVÉBEN”

 – üzente Bajnai Gordon. 

Az Orbán-kormány második embere, Gulyás Gergely kiállt Demeter Szilárd mellett kolozsvári látogatása során. A miniszterelnökséget vezető miniszter azt nyilatkozta a Transindex.ro portálnak: 

Most, amikor Európában komoly viták vannak, akkor higgadtságra lenne szükség, de ha a politikusok nem tanúsítják ezt a higgadtságot – gondoljunk arra összehasonlításként, amit az Európai Néppárt elnöke korábban a magyar miniszterelnökről mondott –, akkor nehéz ezt a nem politikus kultúrszereplőktől elvárni.

A lap megkérdezte Gulyást, nem gondolja-e, hogy Demeternek le kellene mondania. A miniszter azt mondta, nem örül a közélet eldurvulásának. Hozzátette: 

Én általánosságban azt tudom mondani, hogy higgadtságra, mértéktartásra és kompromisszumkeresésre van szükség, ha a jelenlegi európai problémákat meg szeretnénk oldani. 

Demeter a gondolatait és saját magát törölte

Miután a Mazsihisz holokauszt-relativizálásnak értékelte Demeter publicisztikáját, a kormánybiztos a hitközségnek küldött válaszlevelében újra kitartott történelmi példája mellett, és gyakorlatilag leírta: Soros György antiszemitizmust importál Európába, mert a migránsok többsége muszlim.

Kapcsolódó

Demeter válaszolt a Mazsihisznek: A holokauszt mindannyiunk öröksége

„Az EU hangadói, élükön Soros György spekulánssal gyakorlatilag új antiszemitizmust importálnak.”

A pontos idézet: 

A migránsok többsége muszlim. Az EU hangadói, élükön Soros György spekulánssal gyakorlatilag új antiszemitizmust importálnak.

Nem volt szerencsés egy keresztény közéleti személyiségtől egy zsidó származású üzletembert lenácizni, majd antiszemitizmust kiáltani, mert sok muszlim hívő érkezik Európába. Demeter a Mazsihisznek küldött válaszában nem csitította a kedélyeket, hanem csak fokozta. A fokozódó turbulencia hatására Demeter Szilárd nemcsak az írását, hanem saját magát is törölte a Facebookról. 

Kapcsolódó

Demeter Szilárd visszavonja a publicisztikáját, és törli magát a Facebookról

A múzeumigazgató közölte, hogy a jövőben is védeni fogja a vélemény- és szólásszabadságot, de van, amiben igazat ad a kritikát megfogalmazóknak.