Mennyi lakásfelújítási támogatás kérhető, és mire?

D KOM20130320012
2020.11.29. 14:12 Módosítva: 2020.11.30. 11:44
Szerdán megjelent a Magyar Közlönyben a kormányrendelet, amely leírja a 2021. január 1-jén induló otthonfelújítási támogatás részletes szabályait. A sorozat utolsó részében 10 újabb kínzó kérdés, amelyre ismét válaszol az Index.

A Novák Katalin által október közepén bejelentett legújabb állami családtámogatást továbbra is azok igényelhetik, akik legalább egy gyermeket nevelnek, és a saját otthonukat szeretnék felújítani, korszerűsíteni, szépíteni. A támogatás a felújítási költségek felét, maximum 3 millió forintig téríti vissza utólagosan.

Ahogy a Magyar Közlönyben szerdán megjelent rendelet fogalmaz, az otthonfelújítási támogatás célja egyfelől a gyermeket nevelő magyar családok lakhatási körülményeinek javítása, akárcsak a hazai lakásállomány megújítása, valamint a hazai építőipari ágazat kifehérítése.

Az Index a bejelentés óta több cikkben foglalkozott az otthonfelújítási támogatással. Az állami programról szóló kínzó kérdések sorozatának első része arról szólt, hogy pontosan mely, gyermeket nevelő családok milyen feltételekkel vehetik igénybe a támogatást, illetve hogyan történik maga az igénylés folyamata. 

A második részben pedig azt jártuk körül részletesen, hogy milyen jogviszony, illetve munkaviszony szükséges ahhoz, hogy valaki igénybe vehesse a támogatást, továbbá egész pontosan milyen munkálatokra fordíthatjuk az állami lakásfelújítási támogatás összegét. 

1. Ki számít gyermeknek a rendelet szempontjából, aki után igénybe lehet venni az otthonfelújítási támogatást?

Egyfelől már a magzat a 12. betöltött várandóssági hetet követően. A vér szerinti vagy örökbe fogadott, eltartott gyermek 25 éves korig, vagyis az, aki életvitel-szerűen együtt él a családdal. Azonban ha a gyermek megváltozott munkaképességű, akkor nem számít az életkora. A kiskorú, akinek meghaltak a szülei, és a rokona lett a kirendelt gyám.

2. Pontosan milyen típusú ingatlant lehet a támogatással felújítani?

Magyarország területén fekvő, az ingatlan-nyilvántartásban lakás vagy lakóház fő rendeltetés szerinti jelleggel nyilvántartott ingatlan, valamint tanya vagy birtokközpont jogi jelleggel nyilvántartott ingatlan lakáscélú épületei – fogalmaz a kormányrendelet.

3. Felújíthatok-e a rokonokkal, közeli hozzátartozókkal?

A felújítással kapcsolatos tervezési, építési és szerelési munkákat végző vállalkozó által kiállított számlát csak akkor fogadják el, ha a vállalkozó a támogatást igénybe vevőnek nem közeli hozzátartozója vagy élettársa. Illetve ha nem egyéni vállalkozó, hanem cég végzi a felújítást, ugyanez érvényes: nem lehet a rokon ebben sem alkalmazott, sem vezető, sem tulajdonos stb. Ha a szülők együtt igénylik a támogatást, az említett kritériumoknak mindketten egyaránt meg kell felelniük.

4. Több szakaszban zajlik nálunk a felújítás, több mesteremberrel, több munkálatot is végzünk, az egyiket például tavasszal, a másikat azonban csak ősszel. Ebben az esetben mikor igényelhetjük az otthonfelújítási támogatást?

Magát a támogatást 2021. január 1-től 2022. december 31-ig lehet igényelni. A támogatás csak a január 1-je után megkezdett munkálatok után jár, és kizárólag a lakáson végzett felújítás befejezését és a számlák kifizetését követően lehet igényelni.

Több számla esetén az igénylési határidő számításánál a legutolsó kifizetési időpontot fogják alapul venni a Magyar Államkincstár (MÁK) munkatársai, akikhez a szükséges dokumentációt, illetve a számlákat be kell nyújtani.

Amennyiben az anyagot is a vállalkozó biztosítja az igénylőnek, akkor a számlán ezeket egyesével kell részletezni.

5. Pontosan hogyan fogják ellenőrizni, hogy valóban arra ment el a támogatás összege, amire igényeltük?

A támogatás igénybevételének jogszerűségét a MÁK végzi. Legkésőbb a támogatás folyósítását követő 180. napig azonban a lakáshoz legközelebbi fővárosi vagy megyei kormányhivatal a helyszínen ellenőrizheti, hogy a család a támogatást jogszerűen vette-e igénybe. A kivizsgálásról jegyzőkönyv készül, amelyet eljuttatnak a MÁK-hoz a kormányhivatal emberei.

6. Hogyan oszlik meg az anyagköltségre és a munkadíjra igénybe vehető összeg?

Az otthonfelújítási támogatás fele-fele arányban vehető igénybe munkadíjra és anyagköltségre. A családok akkor járnak a legjobban, ha összesen 6 millió forintért újítanak fel úgy, hogy a munkadíj és az anyagköltség összege sem kisebb másfél-másfél millió forintnál.

Példák a MÁK hivatalos tájékoztatójából

1. Felújítás teljes költsége: 6.000.000,- Ft

Anyagköltség: 4.500.000,- Ft

Munkadíj: 1.500.000,- Ft

Kifizethető támogatás: 3.000.000,- Ft

Tekintettel arra, hogy a támogatás összegében az anyagköltség és a munkadíj arányának 50-50 %-nak kell lennie, ami 1.500.000 -.1.500.000 Ft-tal teljesül, jár a maximális összeg

2. Felújítás teljes költsége: 5.000.000,- Ft

Anyagköltség: 4.000.000,- Ft

Munkadíj: 1.000.000,- Ft

Kifizethető támogatás: 2.000.000,- Ft

A maximális támogatási összeg 2.500.000,- Ft lenne, de mivel a munkadíj csak 1.000.000,- Ft-ot tesz ki, az 50-50 %-os szabály akkor érvényesül, ha az anyagköltségből is csak 1.000.000,- Ft-ot veszünk figyelembe, így a kifizethető támogatás 2.000.000,- Ft.

3. Felújítás teljes költsége: 1.000.000,- Ft

Anyagköltség: 1.000.000,- Ft

Munkadíj:    0,- Ft

Kifizethető támogatás:    0,- Ft

A kifizethető támogatás 500.000,- Ft lenne, ha legalább 250.000,- Ft összegű munkadíjról szóló számla is benyújtásra került volna. Tekintettel arra, hogy ebben az esetben az egyik költség a lehetséges támogatási összeg 50 %-a alatt van, az 50-50 %-os szabály semmiképpen nem érvényesülhet, így támogatás nem fizethető ki.

7. Mekkora támogatás jár, ha magam végzem a felújítást?

Fontos szabály, hogy a Kincstár által kiutalt támogatás összegében a vállalkozási díj és az anyagköltség 50-50%-ban oszlik meg. Tehát a benyújtott kérelemben csatolt számlák között feltétlenül kell lennie vállalkozási díjat és anyagköltséget tartalmazó számlának is - állítja a MÁK. 

8. Mikor kapjuk meg a lakásfelújítási támogatás összegét?

A támogatás iránti kérelmeket a MÁK a hozzá történő beérkezés időpontját követően, a beérkezés sorrendjében, 30 napon belül bírálja el. A kérelem elbírálása során hiánypótlásra egyetlen alkalommal kerülhet sor. A MÁK öt napon belül kiutalja a támogatási összeget.

9. Mekkora az állami keret az otthonfelújítási program finanszírozására?

Az otthonfelújítási támogatásra szánt összeget 150-170 milliárd forintra becsüli Novák Katalin – derült ki a családokért felelős tárca nélküli miniszter közmédiának adott friss interjújából. Ugyanakkor az otthonfelújítási támogatás felülről nyitott előirányzat, így ha a becsültnél többen igénylik majd a támogatást, a forrásösszeg emelésére is lesz lehetőség a miniszteri ígéret szerint. 

10. Korábban felvettük a csokot. Így is jár az otthonfelújítási támogatás?

Nincs dupla elszámolás. Amit a csok igénybevétele során egyszer már elszámoltunk, azt az otthonfelújítási támogatásnál már nem lehet még egyszer. Ez lényegében csak a falusi csoknál jöhet szóba, amikor az állami támogatás összegének a felét felújításra költöttük.

Ettől függetlenül a csok és az otthonfelújítási támogatás felvétele nem zárja ki egymást. A 2018 októbere előtt kötött szerződések alapján járó lakás-takarékpénztári támogatásban érintett felújítási munkák kizárását sem rögzíti a rendelet.

Kapcsolódó

Mire elég a kormány lakásfelújítási támogatása?

Szinte egy komplett ház felújítására elég lehet hatmillió forint, amelynek felét az állam akár vissza is utalhatja. Száz négyzetméteres házunk 5,2 millióból újult meg teljesen.

(Borítókép: Egy felújítás alatt lévő lakás 2013-ban. Fotó: Komka Péter / MTI)