Tanulmányi versenyt hirdet a Nemzeti Emlékezet Bizottsága

2020.11.30. 16:56

Magyar gulág 1945–1953 címen hirdet tanulmányi versenyt középiskolás diákok számára a Nemzeti Emlékezett Bizottsága. A szervezők célja, hogy megismertessék a diákokkal a második világháború után berendezkedő kommunista diktatúra erőszakos hatalomgyakorlási módszereit, a kitelepítések és a kényszermunkatáborok történetét. A versennyel a szovjet típusú totalitárius rendszerek magyar áldozatainak szeretnének méltó emléket állítani. 

A vetélkedő során a lexikális tudás tesztelésén túl a diákok kreativitását is szeretnék igénybe venni, a feladatokkal fejleszteni kívánják az indulók kompetenciáit is, főként az információszerzés és -feldolgozás terén. 

A 11. és 12. évfolyamos diákokból álló 2-4 fős csapatok jelentkezését 2020. december 6-ig várják. A több fordulóból álló verseny első etapja ugyanis december 7-ig 0 órától kezdődik és december 12-e 24 óráig tart. A versenyen való részvétel díjmentes. A következő fordulóba azok a csapatok jutnak be, akik az 1. forduló feladatsorát legalább 50 százalékos eredménnyel töltötték ki. 

A verseny részleteiről és a felkészüléshez szükséges speciális ismeretanyagokról a Magyar gulág nevű weboldalon lehet tájékozódni, amelyet azért indított a Nemzeti Emlékezett Bizottsága, hogy ezzel az információs oldallal is tisztelegjenek a hetven éve létesített recski munkatábor, valamint a kelet-magyarországi munkatáborok áldozatainak emléke előtt. 

A szervezők arra bátorítják a részvevőket, hogy projektfeladatuk elkészítése sor kutassák fel a szűkebb környezetük múltját is, ezek a felfedezések ugyanis a tudományos történetírás ismeretanyagát is gyarapítani fogják.