Karácsonyra bő egy hét lazítás jöhet

D MTZ20171224004
2020.12.01. 14:50 Módosítva: 2020.12.01. 15:46

Várhatóan bő egy hétre lazít a kormány a szabályokon a karácsonyi ünnepre való tekintettel – ez derül ki Gulyás Gergely meghallgatásán az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságában a miniszter által személyes véleményként elmondottakból, amelyről az atv.hu számolt be.

Akár már december 2-án tetőzhet a járvány, hangzott el, ugyanakkor miniszter a járvány második hullámának tetőzésére a december eleje mellett a másik szélsőséges verzióként a január végét is megemlítette.

A miniszter személyes véleménye szerint arra lehet számítani, hogy a kormány a karácsonyi ünnep idejére lazít a szabályok szigorán.

VÁRHATÓ, HOGY LEHETŐVÉ TESZIK A CSALÁDOK TALÁLKOZÁSÁT, EGY BŐ HÉTRE A KÜLHONBAN DOLGOZÓK ÜNNEPEKRE VALÓ HAZALÁTOGATÁSÁT IS MEGKÖNNYÍTIK A BEUTAZÁSI KORLÁTOZÁSOK ENYHÍTÉSÉVEL.

A kormány várhatóan a szerdai ülésén tárgyal a karácsonyi ünnepre érvényes részletes szabályokról, ha mégsem tudnának döntést hozni, a járványhelyzet alakulását figyelembe véve a jövő héten december 9-én hozzák meg a döntést. „Nem lesz olyan a karácsony, mint az eddigiek voltak. De a találkozásokat a családok között talán valamivel szélesebb körben is érdemes néhány napra lehetővé tenni” – mondta Gulyás Gergely.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter meghallgatásán azt kérte, hogy bízzunk abban, hogy sikerül vakcinát szerezni, „és akkor harmadik hullám nem lesz”, azt is mondta, hogy

a három héttel ezelőtt bevezetett korlátozó intézkedések eredményét most lehet majd látni.

Gulyás elmondása szerint az elmúlt hetek tesztátlaga semmivel nem marad el az európai átlagtól, vélhetően ennek köszönhetően a latencia is kisebb. A miniszter a meghallgatásán az ellenzéknek címezve azt mondta, hogy nem az ő feladata az ellenzéknek tanácsot adni, de el kell dönteniük, hogy „a kormánnyal szembeni és akár a valósággal szembeni totális támadást választják, vagy pedig minimális szolidaritást mutatnak az országgal és a kormányzati szervekkel, amelyek kiveszik a védekezésben a részüket”.

Borítókép:  MTI Fotós: Máthé Zoltán