Csalók kínáltak koronavírus elleni oltást 12 ezerért

2020.12.01. 11:11

Különös telefonhívást kapott a kilencvenéves gyömrői asszony. Egy ismeretlen azt állította, hogy soron kívül biztosítani tud neki koronavírus elleni vakcinát – írja a Ripost.

Az első gondolatom az volt, vajon honnan tudják a telefonszámomat. Egy férfi hívott, nagyon meggyőző volt, de a beszédéből és abból, ahogy fogalmazott, nekem úgy tűnt, nem valami intelligens és tájékozott. Azt mondta, ezt a vakcinát egy magyar doktornő fejlesztette ki, nevet is mondott, az nem volt ismerős. Megkérdeztem tőle, hogy ha már ilyen nagyszerű ez az oltóanyag, akkor miért nem hallottam róla se a tévében, se a rádióban. A végén mondta, hogy 12 ezer forintba fog kerülni

– nyilatkozta az asszony a lapnak. Végül nem dőlt be a cselnek, ami erősen hajaz az unokázós csalók által használt módszerekre. 

Kapcsolódó

Járvány idején tagállami hatáskör a vakcina engedélyezése

A tagországok sürgősségi eljárás keretében, ideiglenesen, korlátozott módon eltérhetnek az uniós előírásoktól.

Kevésbé bízunk a koronavírus-vakcinában

A koronavírus elleni oltóanyagokkal kapcsolatos álhírek veszélyeire figyelmeztetett Francesco Rocca, a Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének elnöke is. Egyúttal felszólította a kormányokat és az intézményeket, hogy tegyenek meg mindent a járványszerűen terjedő álhírek cáfolásáért, és kezdjék el építeni a vakcinával szembeni bizalmat a közösségekben.

Kiemelte: világszerte nő az oltóanyagokkal szembeni általános bizalmatlanság. A Johns Hopkins baltimore-i egyetem 67 országra kiterjedő tanulmányában azt írta: a legtöbb országban jelentősen csökkent a vakcinák elfogadottsága a július és október közötti időszakban. A vizsgált országok negyedében ötven százalékhoz közeli vagy annál kisebb volt a koronavírus elleni oltás elfogadottsági aránya. Japánban például 70-ről 50 százalékra, Franciaországban pedig 51-ről 38 százalékra csökkent az arány az elmúlt időszakban.

Kapcsolódó

Szlávik János: remélhetőleg még karácsony előtt tetőzik a járvány

Az osztályvezető főorvos szerint a lehető leggyorsabban kell beoltani a lakosságot.