Megszavazta az MTVA 110 milliárdos támogatását a parlament

2020.12.01. 13:17

Az alapvető jogok biztosa átveszi az Egyenlő Bánásmód Hatóság feladatait január 1-jétől, a hatóság ezzel megszűnik, jogutódja az ombudsman – döntött kedden a parlament. Az alapvető jogok biztosa a jövőben kötelező jellegű határozatot hozhat és a jogsértővel szemben szankciót szabhat ki. Az ombudsman feladatainak ellátását elkülönült szervezeti egység segíti, amelynek vezetője az egyenlő bánásmódért felelős főigazgató.

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából az Országgyűlés egyhangúlag Petőfi-emlékévvé nyilvánította 2022-t és 2023-at, különös figyelemmel 2022. szeptember 1-jétől 2023. augusztus 31-ig a 2022/2023-as tanévhez kötődve.

A  Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kiadási és bevételi főösszegét 34,6 milliárd forintban, a médiatanács működési költségvetését pedig 681 millió forintban hagyta jóvá az Országgyűlés. A parlament 113 igen, 58 nem szavazattal elfogadta a NMHH 2019-es egységes költségvetésének végrehajtását. Az MTVA jövőre 109,9 milliárd forintnyi költségvetési bevétellel és 7,8 milliárdos kereskedelmi bevétellel számol. A költségvetésből a közszolgálati hozzájárulás összege a legjelentősebb, ez 97,2 milliárd forint. A kiadások között a médiaszolgáltatás-támogatási és vagyonkezelési tevékenységé a legjelentősebb, csaknem 99 milliárd forint, a Magyar Média Mecenatúra 1,4 milliárd forintnyi támogatást nyújthat, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. pedig 1,7 milliárdból gazdálkodhat.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) dolgozói számára új szolgálati jogviszony jön létre: az adó- és vámhatósági szolgálati jogviszony. A törvény megkülönbözteti a NAV teljes állományát a közszféra egyéb állományától, új jogszabályt alkotva rájuk. Jelentősen csökken a besorolási kategóriák és a fizetési fokozatok száma. Megjelenik ugyanakkor a teljesítményértékelésen alapuló illetményeltérítés. Megszűnik a köztisztviselői illetményalaphoz szorzószámokkal kötött illetményszámítás. Az illetmény összege egy sávban mozoghat majd, a sávokat a besorolási kategóriától és a szolgálati időtől függően alakítják ki.