Elvitte az egymillió forintot, amelyet a pénzkiadó automatában felejtettek

2020.12.01. 17:43

Jogtalan elsajátítás miatt pénzbüntetést kapott egy hajdúszoboszlói férfi, mert tavaly szeptemberben egy pénzkiadó automatából elvitt egymillió ottfelejtett forintot – tájékoztatta a Debreceni Törvényszék szóvivője az MTI-t.

Dobó Dénes szóvivő elmondta, hogy az ügyészség még januárban vádat emelt, azt indítványozva, hogy a Hajdúszoboszlói Járásbíróság a büntetlen előéletű vádlottra – tárgyalás lefolytatása nélkül – pénzbüntetést szabjon ki.

A férfit a bíróság még abban a hónapban 144 ezer forint pénzbüntetésre ítélte. A bíróság által megállapított tényállás szerint 2019 szeptember másodikán egy helyi lakos (tényállás szerint: a sértett), Hajdúszoboszló belvárosában, az egyik bankfiók előterében elhelyezett ATM-ből egymillió forint készpénzt vett ki, de a pénzt az ATM-nyílásban felejtette. Ezt a vádlott észrevette, és a pénzt hazavitte, holott a bank nyitva volt, tehát le is tudta volna adni. A rendőrség utóbb lefoglalta a pénzt, visszaadta a sértettnek, így a kár megtérült.

A büntetővégzés kézhezvétele után a vádlott és védője tárgyalás tartása iránti kérelmet nyújtott be, mivel a férfi nem ismerte el bűnösségét, mondván, hogy a pénzt nem eltulajdonítási szándékkal vette el. Ennek ellenére a bírói végzés, miszerint a vádlott pénzbírsággal sújtható, jogerőre emelkedett.