Gusztáv
-8 °C
-1 °C

Végleg kifogyóban az influenza elleni védőoltás készletek?

D KOM20171024001
2020.12.02. 19:59 Módosítva: 2020.12.02. 20:59
Már a szélesebb körben adható, eredetileg 1,3 milliós tételben rendelkezésre álló háromkomponensű influenza elleni védőoltást sem tudják beadni a háziorvosok. A készletek a végét járhatják, és egyelőre kérdőjeles, hogy érkezik-e utánpótlás.

- Szeretnék érdeklődni, hogy van-e még influenza elleni vakcina, mert beoltatnám magam.

- Nincs, és nem is volt. Kedvesem, nagyon sajnálom, maga két hónappal elcsúszott ezzel a telefonhívással!

- És nem is lesz?

- Ha a megérzéseimre kell hallgatni, nem is lesz. 

Ez a telefonos párbeszéd ma hangzott el, miután a cikk szerzője megpróbálta a háziorvosával influenza ellen beoltatni magát. Egy másik háziorvos ismerősnél is hasonló volt a sikerráta, neki pont ma fogyott el az utolsó 30 ampullája. 

Úgy tűnik, az eset nem egyedi. Keresik, kérik, várják a páciensek a háziorvosoknál az influenza elleni, idén mindenki számára ingyenessé tett vakcinát, amelyből mára egyre egyértelműbb hiány mutatkozik országszerte, a legkülönbözőbb településeken.

Az Indexhez  számtalan hasonló olvasói panasz érkezett az utóbbi időben. Egyre nagyobb tételben. Hol kétségbeesett, hol dühös, vagy épp a kettőt kombináló hangvétellel. 

A felnőttek közül már a rizikócsoportba tartozók, például a 60 év felettiek, illetve a krónikus betegségben szenvedők sem kapják meg az influenza elleni vakcinát

- mondta el Komáromi Zoltán, a DK egészségügyi szakpolitikusa, akit ezúttal felnőtt háziorvosi minőségében kérdezett az Index.

Az ő praxisában jelenleg 120 páciens neve szerepel a várólistán, akiknek mindeddig nem jutott influenza elleni vakcina. Ehhez képest a háziorvos ma mindössze tíz új Vaxigrip Tetrát és húsz 3Fluart védőoltás ampullát kapott. Az utóbbi négy hét alatt pedig összesen 34 influenza elleni védőoltást. 

Teljes káosz uralkodik. Ráadásul azok, akik a legkevésbé tehetnek a kialakult helyzetről, a kormányhivatalok népegészségügyi osztályainak munkatársai, illetve a háziorvosok és asszisztenseik kerülnek rendkívül kellemetlen helyzetbe, mert elsősorban rajtuk csapódik le, hogy miért nincs vakcina. Nem csak nálam, több kollégám is elmondta, a nővérek napi 30-40 telefont kapnak a páciensektől, hogy megjött-e már az oltás, és ha lesz, akkor mikor lesz? Ezzel sok időnk megy el feleslegesen

– írja le Komáromi Zoltán a helyzetet. Szerinte ugyanúgy hiánycikk mind a hazai gyártású háromkomponensű védőoltás, mind pedig a külföldön készülő, csupán a bizonyos rizikócsoportoknak, például a transzplantált betegeknek, illetve a fél és a három év közti gyerekeknek adható, négykomponensű vakcina.

A háziorvos úgy tudja, a háromkomponensű magyar 3Fluart utángyártása már folyamatban van, de szerinte ebből legközelebb csak január közepére lehet olyan termék, amelyet nagyobb mennyiségben szét lehet osztani. A négykomponensű Vaxigrip Tetra pedig egyáltalán nincs a piacon, mert logikus, hogy a mostani pandémiás időszakban minden egyes ország védi, nem adja másnak a saját védőoltását.

Kiszolgáltatva a magyar államnak

Az állapotokat ráadásul súlyosbítja, hogy kereskedelmi forgalomba azóta sem került a három- illetve a négykomponensű vakcina. 

A magyar állam korábban felvásárolta a Sanofi féle Vaxigrip Tetra teljes hazai készletét, ezért a négykomponensű influenza elleni védőoltás máig nem kapható sem a patikákban, sem a magánegészségügyi intézményekben, piaci alapon működő oltóközpontokban

– emlékeztetett a háziorvos, akinek eddig minden évben volt megközelítőleg 60-70 olyan betege, akiknek nem járt ingyen az oltás, ezért maguknak váltották ki, majd mentek vissza hozzá, hogy adja be nekik a vakcinát. Most ezek az ampullák is hiányoznak a rendszerből, így aki influenza ellen oltást szeretne, most maximálisan ki van szolgáltatva a magyar államnak.

„Szerintem most már nagyon a végét járhatják az influenza elleni védőoltás készletek”

- jelenti ki Komáromi Zoltán.

Ha utánaszámolunk, a szakembernek igaza lehet, ugyanis elmondása alapján ő az idei őszi szezonban eddig összesen 374 ampullát adott be. Ha pedig abból indulunk ki, hogy Magyarországon jelenleg 6400 háziorvos tevékenykedik, amelyből 4500 felnőtteket lát el, és mindenki eddig átlagosan 300 védőoltást kapott, már akkor is bőven az 1,3 millió védőoltás fölött vagyunk.

A gyerekeknek még jut az influenza elleni védőoltásból

Inkább a felnőtt háziorvosi ellátásban alakultak ki komolyabb problémák. A gyermekorvosoknál influenza elleni védőoltásból összességében nincs nagy hiány – vélekedik Póta György. A házi gyermekorvos inkább azt tartja aggályosnak, hogy indokolatlanul nagy a szórás abban, hogy mely gyermek háziorvosi praxisok kaptak több, illetve kevesebb Vaxigripet. A szakember szerint jó lenne tudni, hogy mi volt e mögött a logika, és a döntéshozók milyen elgondolás alapján osztották szét a gyermekeknek szánt influenza elleni vakcinát, akik közül a rizikócsoportba tartozóknak viszont tudomása szerint, mindenkinek maradéktalanul jutott a védőoltásból.

Ingyenessé tették, és most itt a védőoltáshiány

 • Orbán Viktor miniszterelnök szeptember 11-én jelentette be, hogy a veszélyeztetett csoportokon túl, mindenki számára ingyenessé teszik az influenza elleni vakcinát.
 • Egy hónappal később az EMMI közölte, hogy idén 1,3 millió influenza elleni oltóanyag áll rendelkezésre. A szaktárca akkor hozzátette, mindez elég lesz, kiindulva abból, hogy tavaly, illetve a korábbi években ugyanennek a mennyiségnek csupán a fele fogyott el.
 • Müller Cecília országos tisztifőorvos október elején arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy mindkét influenza elleni oltóanyag október 20-tól elérhető lesz a háziorvosoknál.
 •  Maga Orbán Viktor is beoltatta magát, már október 20-án.
 • Akkor a miniszterelnök is mindenki arra buzdított, hogy oltassa be magát influenza ellen. Október magasságában ugyanezt szorgalmazta számos egészségügyi és politikai döntéshozó, Szlávik Jánostól Müller Cecílián át Gulyás Gergelyig.
 • Maga az Index is több cikkben érvelt a védőoltás mellett. 
 • Mobil influenza-oltópontokat akart felállítani a főváros október második felében, ám ezt a kormány nem engedte.
 • Hiába próbálkoznak, egyelőre nem tudnak influenza elleni vakcinát szerezni a magyar gyógyszer-nagykereskedők – derült ki október végén.
 • November 4-én felmerült, hogy az akkori állapotok alapján komoly a hiány, és csak minden hetedik magyar embernek jutott influenza elleni vakcina. 
 • November 9-én ismét egyre hosszabb influenzaoltás várólistákról írt az Index.
 • November 22-i közleményében arról tájékoztatott a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK), hogy szerintünk semmi probléma az oltások beadásával. 13 megyében a rendelkezésre álló készletek elégségesek, ahol már nem is kértek további oltóanyagot. Azokba a megyékbe, ahol pedig jelentkezett még igény, oda napokon belül újabb adag vakcinát visznek – szerepelt szintén az NNK említett közleményében.   
Kapcsolódó

Influenzaoltás: van, de nincs?

A kormány szerint van elég, de akad, aki már hetek óta nem jut vakcinához.

(Borítókép: Egy háziorvos influenza elleni védőoltás vakcináját készíti elő beadáshoz 2017. október 24-én. Fotó: Komka Péter / MTI)