Rekordon a napi halálozások száma idehaza

D  MJ20201201008
2020.12.02. 09:03

A szerda reggeli friss koronavírus-adatok szerint 4136 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 225 209 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Meghalt 165, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 5142 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 65 888 fő, az aktív fertőzöttek száma 154 179.

Az aktív fertőzöttek 20, az elhunytak 23, a gyógyultak 25 százaléka budapesti.  Jelenleg 7732 koronavírusos beteget ápolnak kórházban,

közülük 649-en vannak lélegeztetőgépen.

Müller Cecília kedden bejelentette, hogy már lehet jelentkezni a koronavírus elleni védőoltásra. 

HAMAROSAN ELINDUL A VAKCINAINFO.GOV.HU OLDAL, AMELYEN ELŐZETESEN BÁRKI JELEZHETI IGÉNYÉT Az oltóanyagra.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig arról beszélt, hogy legkésőbb jövő héten, a december 9-i kormányülésen döntenek a karácsonyi időszakra szóló szabályozásról. 

Személyes véleményem szerint nyomós érvek szólnak amellett, hogy a karácsonyi bő egyhetes időszakra speciális szabályok lépjenek életbe. Jó lenne a családok számára a találkozásokat minél szélesebb körben lehetővé tenni

– fogalmazott Gulyás Gergely.  

Közben ismét módosult a koronavírus-fertőzések megelőzésének és terápiájának a kézikönyve – közölte az emberi erőforrások minisztere keddi online sajtótájékoztatóján. Kásler Miklós kiemelte, a járvány magyarországi megjelenéskor összegyűjtötték a szakemberek a szakirodalomban megjelent ismereteket, és javaslatot tettek a betegek kezelésére.

Este 8 óra és reggel 5 óra között továbbra is kijárási tilalom van érvényben,

ami azt jelenti, hogy mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig. A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amelyet azonban igazolni szükséges. Igazolásminta ide kattintva érhető el.  

Továbbá újra él az idősek vásárlási sávja, azonban a helyzet most kicsit más, mint tavasszal volt. Az élelmiszerüzletekben, patikákban, drogériákban hétköznapokon 9 és 11 óra, hétvégén 8 és 10 óra között működik az idősek védett vásárlási idősávja, amikor csak a 65 év felettiek léphetnek az üzletekbe. Emellett azonban fontos tudni, hogy

az idősek a védett vásárlási idősávon kívül más időpontban is vásárolhatnak.

Az üzletek – a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével – este 7 óráig maradhatnak nyitva, és utána a kijárási tilalom lejártával, tehát leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki. A rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások (például fodrász, masszőr, személyi edző) a szokott rendben működhetnek a kijárási tilalom szabályai mellett.

A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatosan eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek,

azzal, hogy a 10 000 főnél nagyobb település egyes közterületein a maszkviselés kötelező. A területek kijelölése a polgármester feladata. Sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező.

Minden gyülekezés tilos.

Az éttermek vendéget nem fogadhatnak, vendég ott csak az étel elvitele céljából tartózkodhat. A szállodák turistákat nem fogadhatnak, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkezett vendégeket. Mindennemű rendezvény megtartása tilos, ideértve a kulturális eseményeket, valamint a karácsonyi vásárokat is. A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani. A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve különösen a fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat, állatkerteket, korcsolyapályákat.

A bölcsődék, az óvodák és az általános iskolák a 8. osztályig a megszokott rend szerint nyitva tartanak, a speciális intézményi védelmi intézkedéseket az igazgató határozza meg. A középiskolák és egyetemek digitális munkarendre tértek át.  A helyhez kötött internet-hozzáférési szolgáltatás harminc napra ingyenesen vehető igénybe a digitális oktatásban részt vevő diákok és pedagógusok  számára a köznevelésben és a szakképzésben.

Magán- és családi rendezvények (például születésnap) 10 főig megtarthatók. Temetés legfeljebb 50 fővel tartható meg. Esküvők lakodalom nélkül tarthatók meg, azonban az eseményen csak meghatározott személyek vehetnek részt.

A közterületi parkolás ingyenes.

A kereskedelmi célú P+R, parkolóház, parkológarázs, zárt felszíni parkoló és nem zárt felszíni parkoló díjfizetés nélkül vehető igénybe este 7-től reggel 7 óráig. A létesítmény üzemeltetője köteles ebben az idősávban az ingyenes parkolást lehetővé tenni.

A rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, pénzbírságot szabhat ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, bezárja. A katonák az ország több városában támogatják a rendőrök munkáját és 93 kórházban tehermentesítik az egészségügyi dolgozókat.

A kormány mindent lehetséges külföldi vakcináról tárgyal, eddig 12 millió adag oltóanyagot kötött le három gyártónál.

  Illusztráció: Átló Koronamonitor

(Borítókép:  A Semmelweis Egyetem koronavírustesztet végző szülésznő hallgatója a törökszentmiklósi Bethlen Gábor Református Általános Iskolában 2020. december 1-jén. Fotó: Mészáros János / MTI)