MTVA vezérigazgató: Nem fenyegettek meg senkit, eligazítások nincsenek

2020.12.02. 20:09 Módosítva: 2020.12.03. 08:14

Levélben fordult Szél Bernadett Hadházy Ákossal és Szabó Szabolccsal Papp Dánielhez, az MTVA vezérigazgatójához és a Duna Médiaszolgáltató vezérigazgatójához, Dobos Menyhérthez a közmédiában uralkodó állapotokról és a tájékoztatás mikéntjéről kiszivárgott hangfelvételek miatt, hogy megkérdezzék, ki és milyen felelősséget vállal az elhangzottakért. Mint a válaszokból kiderült, „az ő olvasatukban senki nem követett el semmiféle törvénysértést, nem is fenyegetett kirúgással senkit, eligazítások márpedig nincsenek. Nincs itt semmi látnivaló" – áll Szél Bernadett Facebook-bejegyzésében.

Szürreális közéletünk újabb szürreális eseményt produkált. Levelet kaptunk, kettőt is — merthogy a propagandamédiából...

Közzétette: Szél Bernadett – 2020. december 2., szerda

Az országgyűlési képviselők azon kérdésre, hogy „vezetőként vállalják-e a felelősséget a választási csalással felérő törvénysértésért, teljesen elszállt válaszok érkeztek: semmilyen politikai nyomásgyakorlásnak nem vagyok hajlandó engedni.”, közölte a hírhamisító, Dobos Menyhért pedig drámai bejelentést tett: “ameddig én vagyok a közszolgálati médiaszolgáltató vezérigazgatója, addig semmilyen külső, politikai nyomásgyakorlásnak nem fogok engedni, és mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy biztosítsam a szervezet működésének törvényben előírt függetlenségét!”

Irányvonal

Az irányvonalat Bende Balázs, a közmédia külügyi kabinetjének vezetője adta a közmédia dolgozóinak értésére tavaly márciusban, hozzátéve: akinek nem tetszik a narratíva és a módszer, mondjon fel. Erről tanúskodnak azok a hangfelvételek, amelyek a Szabad Európa birtokába kerültek.

Az egyébként korábban Soros-ösztöndíjasként tanuló Bende Balázs nem mostanában került a figyelem középpontjába: ismert például egy márciusi adásban történt kirohanásáról, ahol erősen állampárti időket idéző stílusban támadta az ellenzéket és védte a kormányt. A Szabad Európa információi szerint karrierje meredeken ível felfelé.

A közmédiában uralkodó állapotokról és a tájékoztatás mikéntjéről nem ez az első kiszivárgott beszámoló.

Kitálaltak

„Soha nem fogalmaztak konkrétan úgy, hogy »tudod, a Fidesz érdekei szerint, dolgozunk, és ezt így kéne«, hanem úgy, hogy »hát, igény támadt erre«, meg ilyenek… a maffiában lehet hasonló, gondolom...” – virágnyelven, többnyire szóban kapják az MTVA munkatársai az instrukciókat arról, hogy egy-egy anyagnak hogy kell kinéznie. Erről beszélt név nélkül a Szabad Európának három külpolitikai újságíró a köztévénél tapasztaltakról.

A külpolitikai rovat jó ideig, ahogy fogalmaznak „valamelyest autonóm volt”, de évről évre egyre nagyobb nyomás nehezedett rájuk. A 2016-os amerikai elnökválasztás volt a fordulópont.