Egyházi kézbe kerülhet a tanító- és óvodapedagógus-képzés jelentős része, tiltakoznak a szakszervezetek

D  VG20160330009
2020.12.02. 08:51

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) közleményt juttatott el szerkesztőségünknek, amelyben nemtetszésüket nyilvánítják ki, amiért a tanító- és óvodapedagógus-képzés túlnyomó része egyházi kézbe kerülhet, és a fenntartóváltást „kizárólag politikai, hatalmi szempontok” vezéreljék. 

Az érdekvédő szervezetek belátják és helyénvalónak is tartják azt, hogy az egyházi iskolák szakember-utánpótlásának bázisát jelentő egyházi óvodapedagógus- és tanítóképzésnek fontos helye van a magyar felsőoktatás palettáján,  de az állami képzés arányát nem messze meghaladó mértékben.

Azt visszautasítjuk, hogy a vidéki egyetemek stabilitását, működőképességét veszélyeztesse a karok, intézetek további nagyszámú, tisztán politikai és hatalmi megfontolásból történő kiszervezése 

– hangzik a közlemény. A két szakszervezet kéri az Orbán-kormányt a sajtóban nyilvánosságra hozott tervezet átgondolására, a világnézetileg semleges oktatás arányos megteremtésére, a szakmai szervezetek véleményének meghallgatására.

Az ügy előzménye, hogy Palkovics László november elején levélben kereste meg Ternyák Csaba egri érseket, hogy az egyházmegye vegye át az Eszterházy Károly Egyetemet. Az egri intézmény a gyöngyösi karát már elveszítette, tudniillik augusztusban az Agrártudományi és Vidékfejlesztési Kar beolvadt a Szent István Egyetem szervezetébe.

Egyházi kézbe kerülhet a Kaposvári Egyetem is. A városi önkormányzat, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és a református egyház között tárgyalások folynak arról, hogy a Szent István Egyetem (SZIE) és a Kaposvári Egyetem (KE) összeolvadásával létrejött intézmény szinte összes, a somogyi megyeszékhelyen működő kara a jövőben egyházi fenntartásba kerüljön – írta az Eduline oktatási portál. Hírek szerint hasonló sors vár a nyíregyházi pedagógusképzőre is. 

(Borítókép: Varga György / MTI)