Lóránt, Loránd
-6 °C
1 °C

Büntetik, aki akadályozza a járványügyi intézkedéseket

D ATI20200514022
2020.12.03. 11:23
A pénzbírság legmagasabb összege 150 ezer forint, ha nem jár szabálysértési elzárással.

Új szabálysértési rendeletet fogadott el a kormány. Ennek értelmében büntetik azokat, akik fennakadásokat okoznak valamelyik közintézményben. A rendelet úgy fogalmaz:

Szabálysértést követ el, aki a járványügyi intézkedések végrehajtását közvetlen és súlyos veszélynek teszi ki azzal, hogy a közintézmény rendeltetésszerű működését megzavarja, vagy a közintézményben foglalkoztatottak, ellátottak vagy jogszerűen tartózkodók jogainak érvényesülését vagy kötelezettségeinek teljesítését akadályozza.

A rendelet szerint közintézménynek minősül az egészségügyi, a szociális, a kulturális vagy az oktatási (köznevelési, szakképzési vagy felsőoktatási) tevékenységet folytató intézmény, fenntartótól függetlenül. 

A szabálysértést elzárással, pénzbírsággal, illetve közérdekű munkával szankcionálhatják. A pénzbírság legalacsonyabb összege ötezer forint, legmagasabb összege százötvenezer forint, szabálysértési elzárással is büntethető szabálysértések esetén háromszázezer forint. A rendelet mától lép hatályba.

(Borítókép: Az ellenőrzést végző Mátészalkai Járási Hivatal népegészségügyi osztályának munkatársai egy mátészalkai idősek bentlakásos otthonában 2020. május 14-én. Fotó: Balázs Attila / MTI)