Ivó, Milán
EUR 384,60 Ft
USD 363,09 Ft
5 °C
26 °C

Jövő héten lehet döntés a karácsonyi időszakra vonatkozó szabályokról

2020-12-03 10 42 45-M1 élő   MédiaKlikk.png
2020.12.03. 12:34

A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt, hazánk a 27 uniós tagállam közül a 12. a fertőzöttségi adatokat tekintve, a magyar halálozási adat pedig az uniós átlag alatt van. Azt ugyanakkor a miniszter is elismerte, hogy a korlátozó intézkedések ellenére jelenleg is nő a halálozások száma (éppen ma döntött újabb rekordot). A korábbi prognózisokhoz képest már január előtt, decemberben tetőzhet a járvány Magyarországon a kormány várakozása szerint, utána enyhülésre lehet számítani. 

Müller Cecília levelét megírta

Gulyás arról is beszélt, hogy hamarosan minden nyugdíjas levelet fog kapni Müller Cecília országos tisztifőorvostól azzal kapcsolatban, hogy elindul hazánkban a vakcina előjegyzési kampánya. Erre levélben regisztrálhatnák az idősebbek, jövő héten azonban online is lehetőség lesz erre a vakcinainfo.gov.hu oldalon. 

Az oltások önkéntes módon zajlanak majd, de csak állami szervezésben valósulnak meg. Ezzel azokra a közösségi médiában terjedő információkra reagált Gulyás, amelyek szerint magánúton is szerveznek majd oltásokat hazánkban. 

Magyarország minden lehetőséget igyekszik kihasználni 

– szögezte le Gulyás, aki bejelentette, hazánk újabb vakcinaprogramhoz csatlakozik, hogy keletről és nyugatról is érkezzen oltóanyag az országba. Ennek oka az, hogy a jelenlegi információk szerint Nagy-Britannia először saját magának, valamint az Egyesült Államoknak biztosít a Pfizer vakcinájából, az Európai Unióba csak hónapokkal később érkezhet az oltóanyagból.

Nincs még döntés a karácsonyi és szilveszteri szabályokról 

Gulyás elmondta azt is, a kormány a jövő héten fog döntést hozni a december 11-e utáni járványügyi szabályokról, addig a jelenlegi korlátozások maradnak érvényben. Orbán Viktor mától konzultációba kezdett a járványügyi szakemberekkel és az operatív törzzsel a karácsonyi időszakra vonatkozó intézkedésekről, és a velük való egyeztetés után, a jövő szerdai kormányülésen születhet döntés.

A miniszter szerint a gazdasági növekedés mértéke 10 százalékkal alacsonyabb lehet a januárban remélt mértékhez képest. A kormány szerint elfogadhatatlan az adóemelés politikája, amit szerintük például a  főpolgármester és néhány önkormányzat képvisel. Ezért a kormány 2019. december 31-i szinten kívánja stabilizálni az adószintet, amelyen az önkormányzatok a rendkívüli jogrend idején nem változtathatnak. 

Gulyás azonban azt is elmondta, a kormány nem hozott döntést az iparűzési adóval kapcsolatban, Parragh László javaslata nincs napirenden. 

Szájer, Demeter, Deutsch 

A Szájer-ügyről Gulyás Gergely mindössze annyit mondott el, amennyit Orbán Viktor miniszterelnök is nyilatkozott tegnap. Személyesen nagyra becsüli Szájer József munkáját, de amit tett, az elfogadhatatlan a politikai közösségük számára, ezért az egyetlen helyes döntést hozta meg azzal, hogy lemondott európai parlamenti mandátumáról és kilépett a Fideszből. Azokat a találgatásokat, miszerint a politikus botrányos ügyének nyilvánosságra hozatala „Brüsszel bosszúja” vagy titkosszolgálati beavatkozás lett volna, a kormány nem kívánja kommentálni. 

Az azonban, hogy Deutsch Tamás a Gestapo és ÁVO érveléséhez hasonlította az Európai Néppárt frakcióvezetőjének érvelését, szerinte belefér a szabad véleménynyilvánítás kategóriájába. Demeter Szilárd ügyéről is szó esett, erről Gulyás azt mondta, hogy a gázkamrázós cikkel a kormány nem ért egyet, ezért helyes döntés volt, hogy a szerző visszavonta az írását. 

Az idősek vásárlási sávját felülvizsgálta a kormány, meg vannak elégedve vele, így ezen nem kívánnak változtatni. 

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás