Sára, Márió
-4 °C
4 °C

Decemberre várja a tetőzést Müller Cecília

2020-12-03 14 16 18-M1 élő   MédiaKlikk.png
2020.12.03. 14:28
Bár az elmúlt héten riasztóan sok új fertőzöttet találtak, Müller Cecília szerint lassul a kórházi ellátásra szorulók számának növekedése.

Mivel ma a parlament honvédelmi és rendészeti bizottsága is meghallgatta az operatív törzs képviselőinek, többek között Müller Cecíliának a részletes járványügyi tájékoztatását, illetve Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is részletes információkat adott a KormányInfón, ezért az operatív törzs napi tájékoztatóját meglehetősen rövidre fogták. Újságírói kérdésekre például ezúttal nem válaszoltak.

Csütörtökre virradóra minden eddiginél több, 182 koronavírussal összefüggő halálesetet jelentettek az egészségügyi hatóságok, holott hétfőn még a gyógyultak számának hirtelen jelentős megugrására hívta fel a figyelmet az országos tisztifőorvos. A friss adatok ismertetése mellett megjegyezte azt is, hogy 

sajnos most is volt fiatalabb áldozata a koronavírusnak, igaz, meglévő, súlyos  krónikus alapbetegséggel élt.

Az operatív törzs sajtótájékoztatóján Müller Cecília ismét felhívta a figyelmet, hogy a krónikus betegek figyeljenek arra, hogy a lehető legjobban tartsák karban meglévő betegségüket, ezzel is csökkentve az esélyét, hogy súlyosabb szövődmények alakuljanak ki. Beszámolt arról is, hogy jelentősen megemelkedett az elvégzett tesztek száma, a járvány kezdete óta összesen 1 876 274 szűrést végeztek el. 

„A kórházak terhelése továbbra is erős, de azt vesszük észre, hogy a kórházi ellátásra szorulók száma lassabban emelkedik” – jegyezte meg Müller Cecília. Beszámolt arról is, hogy számításaik szerint 

DECEMBERBEN TETŐZHET AZ ÚJ FERTŐZÉSEK SZÁMA. 

„Az EU átlagától elmaradnak a számaink a fertőzöttség tekintetében – mondta a tisztifőorvos –, míg a halálozásban egyfajta középmezőnyben vagyunk.” A járványügyi szakemberek remélik, hogy december után már csökkenhet az új fertőzések száma, azonban 

igazi könnyebbséget a vakcina megérkezése,

illetve a tömeges oltások megkezdése jelenthet – tette hozzá Müller Cecília. 

A napokban levélben megkeresik a nyugdíjasokat, és kérik, hogy az ahhoz mellékelt ingyenes válaszborítékban jelezzék vissza, ha igényelnék a koronavírus elleni védőoltást. Ezt akár a vakcinainfo.gov.hu oldalon is megtehetik majd, nem szükséges a postai visszaküldést választani. 

Az elmúlt hét nap adatait elemezve a tisztifőorvos elmondta: 39 809 ember kapta el a koronavírust.

DEBRECEN, SZEGED, KECSKEMÉT, MISKOLC ÉS GYŐR TERÜLETÉN IGAZOLTÁK A LEGTÖBB ÚJ FERTŐZÖTTET.

Müller Cecília beszámolt arról is, hogy világszerte az elmúlt héten összesen négymillió új megbetegedést igazoltak, és az amerikai kontinens mellett Európában a legdinamikusabb a járvány terjedése

A jövő heti kormányülésen hoznak döntést arról, hogy milyen szabályok lesznek érvényben az ünnepi időszakban. 

Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese arról számolt be, hogy egy nap alatt több száz embert értek tetten a különféle maszkviselési szabályok megsértése miatt. Csak a tízezer főnél nagyobb települések szabályainak megszegése miatt 243 fővel szemben intézkedtek. Kilencen a tömegközlekedési eszközökre vonatkozó szabályozást hagyták figyelmen kívül, 25 fővel szemben pedig kereskedelmi egységben, bevásárlóközpontban léptek fel a rendőrök. 

2020-12-03 14 10 28-M1 élő   MédiaKlikk.png
Fotó: képernyőkép / m1

Az elmúlt 24 órában 3 vendéglátó- vagy szolgáltatóhelyet zártak be a rendőrök

 – közölte Kiss Róbert. Egy budapesti rendezvényteremben 21 fős csoportosulást találtak, a hely tulajdonosa szerint baráti összejövetelt tartottak, de csak a két, a helyszínen lévő ételfutár viselte szabályosan a maszkot, a többieken egyáltalán nem volt. Mivel nemcsak a gyülekezésre, hanem a nyitvatartásra vonatkozó szabályokat sem tartották be, miként a kijárási tilalmat sem, ezért 11 esetben szabtak ki helyszíni bírságot, a rendezvényhelyet pedig 30 napra bezáratták. 

Egy IV. kerületi edzőtermet ugyancsak 30 napra zártak be, mivel a rendőrök 7 embert találtak a helyszínen sportolás közben. Egy VIII. kerületi vitamint és étrend-kiegészítőket értékesítő üzletet pedig az eladó szabálytalan maszkviselése miatt zártak be 7 napra.

Azt is tapasztalták a járőrök, hogy elsősorban nem az üzlettulajdonosok, üzemeltetők szegik meg a nyitvatartási szabályokat: az eddig emiatt tett 530 intézkedésből csak 149-et hoztak ellenük.

Sokkal jellemzőbb, hogy a vendégek, vásárlók hagyják figyelmen kívül a korlátozásokat. 

A közterületi viselkedési, gyülekezési szabályok megsértése miatt 243 főt marasztaltak el a rendőrök. 

A tranzitszabályok megsértése miatt 48 esetben intézkedtek az elmúlt 24 órában. Kiss Róbert beszámolt arról is, hogy a járőrök 20 077 esetben ellenőrizték a hatósági házi karanténszabályok betartását az érintettek lakásánál. Új hatósági házi karantént 7238-at rendeltek el, így már összesen 50 430-at kellene ellenőrzésük alatt tartaniuk. A mobilappos karantén-ellenőrzést 3838-an vállalták.

(Borítókép: képernyőkép / m1)