Maszkmentes szünet jár a dolgozóknak

K EPA20200910082
2020.12.03. 06:27 Módosítva: 2020.12.03. 08:10

Mellőzhetik a dolgozók a maszk használatát, de csak egy erre kijelölt helyen, és szünetben – olvasható a Magyar Közlöny szerdai számában.

A munkáltató olyan szünetet biztosíthat minden dolgozója számára, amikor azoknak nem kell maszkot viselniük. Az erre alkalmas területet a munkáltatónak vagy az üzletvezetőnek kell kijelölnie. Ez egy olyan helyiség, vagy terület lehet, ahol értékesített termékek nincsenek, valamint vásárló nem tartózkodik.

A kereskedelmi dolgozókat képviselő szakszervezetek régóta sérelmezik, hogy nincs egyértelmű szabályozás arról, hogy a munkakörük miatt – sokszor az előírások megszegése miatti büntetéstől tartó munkáltatók nyomására – szinte álló nap maszkviselésre kényszerülő dolgozók hogyan és mikor tarthatnak szünetet ebben, tekintve, hogy mekkora megterhelést jelent ez a dolgozóknak. A jogszabály most egyértelmű helyzetet teremt.

Reagált az OKSZ

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára azt írta az Indexnek a Kormány 552/2020. (XII. 2.) rendeletével kapcsolatban, hogy ez csak egy lehetőség, megállapodás is kell hozzá, tehát nem kötelező. Hangsúlyozta, hogy nincs „kétóránként 10 perc pihenőidő” szabály, tehát minden részletről, így a gyakoriságról, az időtartamáról, a helyszínről meg kell állapodni.

Emlékeztetett rá, hogy eddig is volt lehetőség erre, de csak az üzlethelyiségen kívül, például nyitott parkolóban. Vámos György rámutatott: az olyan üzletek, melyek csak egy eladótérből és raktárból állnak, csak az üzlethelyiségen kívül tudják ezt megoldani továbbra is (az üzlet része egyébként a raktár is, de ott eleve árut tárolnak, ezt a rendelet is kizárja).

„Távolságtartásra, szellőzésre, más járványügyi intelmekre figyelmet kell fordítani” – hívta rá fel a figyelmet.

(Borítókép: Focke Strangmann / MTI / EPA)