Gusztáv
-7 °C
-1 °C

Áprilisig meghosszabbítják az országtakarító programot

2020.12.03. 14:33

Az ITM jövő április végéig meghosszabbítja a Tisztítsuk meg az országot! projekt első ütemét – írja az MTI. A program szeptemberben indult el.

Nemrég kiadott közleményükben úgy fogalmaztak:

Magyarország számára kiemelt cél a környezet védelme, hiszen mindannyian tisztább környezetet szeretnénk. A kormány által elindított Tisztítsuk meg az országot! projekt az illegális hulladéklerakás elleni küzdelem kiemelkedő programja, amelyben 2020–2022 között négy ütemben kerül sor a közforgalmú területek megtisztítására.

Az elmúlt hónapokban a MÁV Zrt., a Magyar Közút Nonprofit Zrt., a Pilisi Parkerdő Zrt. és az Országos Vízügyi Főigazgatóság, valamint nyolc település – Csepel, Kaposvár, Esztergom, Monor, Kapuvár, Balatonfőkajár, Füzér, Sümeg – közreműködésével

összesen 9000 tonna illegális hulladékot számoltak fel.

A minisztérium közleménye idézte Boros Anitát, az ITM építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkárát, aki elmondta: nagyon népszerű a nemrég útjára indított HulladékRadar applikáció, amelynek a segítségével bárki bejelentheti az illegális hulladéklerakó helyeket.

Már több mint tízezer regisztrált felhasználója van az applikációnak, és több mint hatezer bejelentés érkezett. Ezek száma a hidegebb idő beköszöntével sem csökkent jelentősen – mondta. 

Az államtitkár azt is elmondta, hogy a projekt részeként meghirdetett felhívásra folyamatosan érkeznek a pályázatok a környezetszennyező és egészségi kockázatokat hordozó illegális hulladéklerakók felszámolására.

Ennek keretében a civil szervezetek a köztulajdonban álló, már megtisztított terület őrzésére, illetve a nagyobb területeken elszórtan fellelhető, nagygépi munkálatokat nem igénylő hulladéklerakók felderítésére és felszámolására pályázhatnak.

A gazdálkodó szervezetek a köztulajdonban álló, kezelésükben lévő területek megtisztítására, az egyházi jogi személyek pedig a kezelésükben vagy tulajdonukban álló területen található illegális hulladékok összegyűjtésére és elszállítására adhatnak be pályázatot. A felsoroltak pályázhatnak ingatlanvédelmi rendszer, így sorompó, kamera kialakítására is.

Boros Anita azt is ismertette, hogy a kormány a járványhelyzet miatt meghosszabbította a jelentkezési határidőt, hogy minden érintett be tudjon kapcsolódni az országos akcióba, emellett új befejezési, teljesítési dátumot is meghatározott. Ezáltal a kezdeményezésben részt vevő szervezetek

2021 kora tavaszáig zárhatják le a programokat.