Lóránt, Loránd
-6 °C
1 °C

Csalás és közokirat-hamisítás miatt ítélt el négy férfit a Budai Központi Kerületi Bíróság

2020.12.04. 16:55

Felfüggesztett börtönre és pénzbüntetésre ítélt négy férfit btöbbek között jelentős kárt okozó csalás és közokirat-hamisítás miatt – olvasható a Fővárosi Törvényszék közleményében.

A közlemény szerint miután az egyik férfi szomszédja meghalt, társaival elhatározta, hogy megszerzik az elhunyt szomszéd ingatlanjainak tulajdonjogát, hogy aztán azokat továbbértékesítések útján legalizálják, és így vagyoni haszonra tesznek szert. Ennek érdekében több valótlan tartalmú, visszadátumozott, hamis adásvételi szerződést írtak alá, amelyek alapján a földhivatali ingatlan-nyilvántartásban a tulajdonjogokat bejegyezték.

A bűncselekmény okozta kár megtérült, mivel az elhunyt egyik örökösének fellebbezése miatt a földhivatal az eredeti tulajdonjogokat visszaállította, valamint az egyik vádlott időközben visszafizette a vevőnek az egyik ingatlan eladásából származó vételárat. Őt a bíróság mint különös visszaesőt három rendbeli jelentős kárt okozó csalás és hat rendbeli közokirat-hamisítás bűntette miatt 2-től 5 évig terjedő felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte.

Egyik társát mint visszaesőt bűnsegédként elkövetett három rendbeli jelentős kárt okozó csalás, öt rendbeli közokirat-hamisítás bűntette és két rendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt 2-től 5 évig terjedő felfüggesztett börtönbüntetésre, valamint 1 millió 890 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a bíróság.

A harmadik férfit felbujtóként elkövetett három rendbeli jelentős kárt okozó csalás, öt rendbeli közokirat-hamisítás bűntettében és egy rendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétségében mondta ki bűnösnek a bíróság, ezért őt 1 év 9 hónap – 4 évre felfüggesztett – börtönbüntetésre és 1 millió 750 ezer forint kifizetésére ítélték.

A negyedik férfit, akinek a szomszédja elhunyt, felbujtóként elkövetett három rendbeli jelentős kárt okozó csalás, öt rendbeli közokirat-hamisítás bűntette miatt 1 év 10 hónaptól 5 évig terjedő felfüggesztett börtönbüntetésre és 2 millió forint kifizetésére ítélték.

A bíróság ez utóbbi két vádlottat előzetes mentesítésben részesítette. A törvényszéki közlemény szerint a büntetés kiszabásakor a bíróság enyhítő körülményként vette figyelembe két férfi esetében a büntetlen előéletet, a vádlottak beismerését. Hármójuknál enyhítő körülmény volt a nyomozás során tanúsított együttműködés. Három férfi esetében azt is figyelembe vették, hogy a cselekményt nem tettesként, hanem felbujtóként, illetve bűnsegédként követték el, továbbá azt is, hogy a csalásokkal okozott kár megtérült.

Ugyanakkor súlyosító körülmény volt mindegyik vádlottnál a többszörös halmazat, valamint kettejük büntetett előélete: egyikük különös visszaesőként, másikuk pedig visszaesőként követte el a bűncselekményeket.

Az elsőfokú ítélet három vádlott esetében jogerős. Negyedik társuk – akinek a szomszédja elhunyt – esetében nem jogerős, mivel ő és védője a büntetés mértéke miatt fellebbezést jelentettek be, olvasható a közleményben.