Második világháborús légibombát hatástalanítottak Taksonynál

2020.12.04. 16:00

Egy ötszáz kilogrammos második világháborús légibombát hatástalanítottak a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész És Hadihajós Ezred tűzszerészei Taksonynál – számolt be róla az MTI a honvedelem.hu közlése alapján.

A műszeres vizsgálat során került elő egy GP 1000 típusú, amerikai gyártmányú második világháborús bomba, amely élesített orr- és fenékgyújtó szerkezetet is tartalmazott. A robbanótest egy méterrel a földfelszín alatt helyezkedett el, így kezdetben csak az orrába szerelt gyújtószerkezethez fértek hozzá a katonák. Ezt szerelték ki először, majd markoló segítségével kiásták a teljes bombatestet, és hatástalanították annak fenékgyújtó szerkezetét is.

A légibomba közelében előkerült még három darab 7,5 centiméter átmérőjű német és egy 37 milliméteres szovjet páncéltörő gránát is. A robbanószerkezeteket a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére szállították későbbi megsemmisítésre. A robbanóeszközök lakott területtől és közutaktól nagy távolságra, biztonsági zónán kívül helyezkedtek el, így a szerdai tűzszerészi művelet során lakossági korlátozásokat nem kellett elrendelni.

Az ötszáz kilogrammos légibomba hatástalanítása kapcsán Szilágyi Zsolt ezredes, az alakulat parancsnoka úgy nyilatkozott: az elmúlt időszakban a haderőfejlesztési programnak köszönhetően az alakulat képessé vált az ilyen jellegű, összetett, akár földmunkát is igénylő tűzszerészi műveletek önálló végrehajtására.  • Hírek
  • Hírek