Prőhle szerint jobb, ha Demeter marad a PIM igazgatója, mert utána jöhetnek futóbolondok

2020.12.04. 22:39

A Petőfi Irodalmi Múzeum előző főigazgatójának leváltása után olyan jelöltek merültek fel az utódlására, akik között kimondottan radikális jobboldaliak is voltak. Ezt a PIM volt vezetője mondta, aki szerint az intézmény és mindenki jobban jár, ha bírált kijelentései ellenére Demeter Szilárd marad most a főigazgató.

Prőhle Gergely az ATV Egyenes beszéd című műsorában beszélt erről annak apropóján, hogy Orbán Viktor Manfred Webernek írt levelében kikérte magának, hogy balfácánnak nézik a magyarokat. Ami a PIM-et illeti, úgy vélte, 

ha komolyan vehetjük Demeter Szilárd levelét, amelyben szilenciumra inti magát, akkor az intézmény és mindenki jobban jár, ha a pozíciójában marad, mint ha újabb totó kezdődik, hogy vajon melyik futóbolond lesz a főigazgató

Szerinte őt magát azért váltották le a PIM éléről,  hogy azok az emberek, akik a Jobbik néppárti fordulata után nem találták a helyüket a pártban, elhiggyék, hogy a Fidesz lehet az új politikai terepük. Úgy látja viszont, hogy  kockázatokkal jár  az a művelet, amely a jobboldali politikai szélsőséget is meg akarja szólítani.  

A PIM jelenlegi főigazgatójának kijelentéseiről Prőhle  azt mondta, hogy amit Demeter megfogalmazott, annak maximum egy blogger írásában lehet helye, de egy nemzeti intézmény főigazgatójának művében semmiképp.