Hiába az ellenzéki összefogás, az új belépőkkel egyre színesebb a paletta

DMARC20190315120
2020.12.05. 15:28

Az elmúlt napokban új politikai mozgalom indítását jelentette be az év elején a Jobbikból kilépett Bencsik János országgyűlési képviselő. Az ex-jobbikos politikus Polgári Válasz néven zászlót bontó szervezetének nem kisebb az ambíciója, mint hogy megszólítsa azokat, 

akik sem a NER, sem az O1G politikájával nem tudnak azonosulni. 

Ez azonban nem egyedülálló vállalkozás. Az ellenzéki pártok ugyanis nemrégiben állást foglaltak a közös listaállítás mellett, amely teret nyitott több olyan politikai kezdeményezésnek is, amely a protest szavazókat igyekszik felszippantani jobbról és balról is.  

A kisebb, szárnyaikat bontó politikai szerveződések indulását azonban jelentősen megnehezíti a választási törvény tervezett módosítása. Amennyiben elfogadják Volner János javaslatát, úgy 27 helyett 71 egyéni országgyűlési választókerületben kell jelöltet indítaniuk ahhoz, hogy pártlistát állíthassanak. 

Bencsik a Polgári Válasz 2022-es indulásáról azt mondta az Index megkeresésére:

Mi nem egy párt, hanem egy mozgalom elindulását jelentettük most be. Ha ennek lesz társadalmi támogatottsága, akkor el is fogunk indulni a következő országgyűlési választáson. Azt azonban már most le tudom szögezni: elképzelhetetlennek tartom, hogy Orbánnal vagy Gyurcsánnyal közösen induljunk. 

Viccpártból lett vicces párt

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt jelezte, ők szintén nem kívánnak részt venni az ellenzéki összefogásban. Bár korábban azt mondták, csak minimális számú és olyan választókerületben indítanak jelöltet, ahol nem rajtuk fog múlni az ellenzéki összefogás győzelme, a Volner-féle javaslat miatt erre már nem lesz esély, így az MKKP-nak a billegő körzetekben is jelöltet kell állítania. 

Nehéz megítélni a kétfarkúak szervezeti állapotát, a listaállításhoz szükséges számú jelölt állítása azonban nem megugorhatatlan feladat számukra. 

Csalódott nemzeti radikálisok 

A Toroczkai László-féle Mi Hazánk Mozgalmat a 2018-as választások után a Jobbikból távozó politikusok alapították. Kilépésüket azzal indokolták, hogy a párt feladta a korábbi, nemzeti radikális nézeteit. A Mi Hazánk politikusait az ellenzéki pártok részéről gyakran éri kritika, amiért a parlamenti szavazásoknál többször a kormányoldallal együtt szavaznak, a párt azonban tagadja, hogy a Fidesz szatelitpártja lenne. 

A Mi Hazánk szintén kijelentette, hogy nem kívánnak sem az egyesült ellenzékkel, sem Orbánékkal együttműködni. Számukra sem lehetetlen hozni a szükséges számú jelöltet. 

A baloldali alternatíva lenne

Az év elején lépett ki az MSZP-ből Szanyi Tibor, aki aztán társaival ISZOMM néven alapított pártot. Szanyi a döntését azzal indokolta, hogy a szocialista pártban nem látta a baloldali értékek képviseletét, márpedig erre szerinte nagy szüksége van a magyar társadalomnak. Az ISZOMM nemrégiben meg is mérette magát a borsodi időközi országgyűlési választáson, ahol Tóth Ádám független jelölt mögé álltak be Szanyiék. Tóth végül kicsit több mint 2 százalékot szerzett a szerencsi választáson

Szanyi miniszterelnök-jelöltként is versenybe szállna, de pártja jelöltjeit is megmérettetnék az előválasztáson. Amennyiben az ellenzéki pártok szövetsége elzárkózik ettől, úgy mind a 106 választókerületben önállóan indulnának. Arról egyelőre nincs információ, hogy kik jöhetnének számításba az ISZOMM jelöltjeiként 2022-ben. 

Borítókép: MTI. Fotós: Mónus Márton