Fábián, Sebestyén
1 °C
7 °C

Román választások: a magyarlakta térségekben elmarad a részvételi arány az országos átlagtól

2020.12.06. 11:31

Frissítés: Növekszik a magyarlakta települések részvételi arányának országos átlagtól való elmaradása, derül ki az RMDSZ Facebook-posztjából. A román Központi Választási Iroda 13 órás adatai szerint a magyarok részvétele 7 százalékkal esik el a románokétól.

Vasárnap tartják a romániai országgyűlési választást. Eddig a legtöbb erdélyi megyében, ezenbelül a magyarlakta területeken az országos átlagnál kisebb arányban mentek el szavazni, a választás első óráiban a székelyföldi megyékből mentek el az egyik legnagyobb arányban szavazni.

Délelőtt helyi idő szerint tíz óráig a 18,2 millió választópolgár 4,97 százaléka – több mint 900 ezer választó – adta le a voksát. Ez elmarad a négy évvel ezelőtti parlamenti választások első három órájában feljegyzett 5,3 százalékos részvételtől, de meghaladja a két korábbi voksolás (a 2008-as és a 2012-es) délelőtti részvételét, írja az MTI.

Az átlagnál magasabb, 6 százalékosat meghaladó részvételt az ország déli részén, a Duna menti Mehedinti, Olt és Teleorman megyében jegyeztek fel, alacsonyabbat pedig, 3,8 százalék alatti értékeket Kovászna, Vaslui és Beszterce-Naszód megyében. A részvétel tekintetében délelőtt tíz órakor Kovászna megye volt a sereghajtó 3,5 százalékkal. Szatmár megyében a választók 4,12, Hargita megyében pedig 4,18 százaléka járult az urnákhoz.

Külföldön – ahol már szombaton megkezdődött a voksolás – romániai idő szerint 10 óráig 95 ezren szavaztak, közülük 386-an Magyarországon. A külföldi névjegyzékben 740 ezer választópolgár szerepel.

A megyei választási bizottságok nem jeleztek még komolyabb szabálytalanságot, de több helyütt kisebb sorok alakultak ki a szavazókörök előtt, amelyekbe – a koronavírus-járvány miatt hozott egészségügyi óvintézkedések miatt – egyszerre legfeljebb öt szavazót engednek be.

Az időjárás főleg Erdélyben kedvez a szavazásnak: napsütéses, az évszakhoz képest enyhe az idő. A Kárpátokon kívüli térségben borús, ködös, de egyelőre csapadékmentes az időjárás.

Vasárnap a kétkamarás bukaresti parlament 312 képviselőjét és 136 szenátorát választhatja meg Románia 18,9 millió szavazópolgára. A bukaresti képviselőházba rajtuk kívül 17 nemzeti kisebbségi szervezet könnyített eljárással juttathat egy-egy parlamenti képviselőt.

A szavazóhelyiségek mindenütt helyi idő szerint 21 óráig tartanak nyitva.