Így reagált az ellenzék Orbán Viktor bejelentésére

2020.12.07. 17:36

Orbán Viktor hétfő délután jelentette be: a kijárási korlátozásra vonatkozó szabályok január 11-ig érvényben maradnak. Ennek értelmében este 8 és reggel 5 óra között továbbra sem szabad az utcán tartózkodni. 

A miniszterelnök járványügyi szakemberekkel egyeztetett, akik egyöntetűen azt mondták:

a szigorú intézkedéseket fenn kell tartani. 

Arról, hogy szenteste lesznek-e speciális szabályok érvényben, majd csak december 21-én döntenek a járványhelyzet alakulása alapján. 

A szilveszteri bulikat és utcabálokat azonban már most megtiltották. 

Orbán bejelentésére az ellenzéki pártok és politikusok is reagáltak.

A volt miniszterelnök ingyenes tesztet akar 

Gyurcsány Ferenc a Facebook-oldalán elégedetlenkedett.

Nincs ingyenes és tömeges tesztelés. Van helyette bizonytalanság és pánikolás. Nem lenne egyszerűbb karácsony előtt biztosítani az ingyenes tesztet, hogy a családok biztonságban együtt tölthessék az ünnepeket? 

– teszi fel a kérdést a Demokratikus Koalíció elnöke. 

Momentumos szájerezés

Fekete-Győr András egy mondattal intézte el a dolgot. A Momentum elnöke idézte a miniszterelnököt, aki szerint egy „jó utcabálért” nem érdemes kockára tenni a korlátozások eddigi eredményeit, majd a Szájer-ügyre reagálva annyit írt közösségi oldalán:

És egy jó »házibuliért«?

Semmi

Jakab Péter sem vitte túlzásba a dolgot. A Jobbik elnöke annyit reagált a miniszterelnök bejelentésére, amennyit szerinte Orbán is mondott: semmit. 

Az LMP szerint abba kell hagyni a mellébeszélést 

Az LMP közleményt küldött, amelyben azt írták, hogy a magyar emberek nem kapnak megfelelő tájékoztatást arról, hogyan áll a járványhelyzet, ezen pedig semmit nem segített a miniszterelnök bejelentése. A zöldek szerint a kormány titkolja a valós adatokat, hogy úgy tűnjön, a magyar járványkezelés nem Európa végén kullog. 

Az LMP úgy véli, Orbán hétfői bejelentése nem segíti a járvány elleni védekezést. Szerintük azzal, hogy a boltok korábban zárnak, csak azt érik el, hogy összetolják a tömegeket az üzletekben. Azt is helytelennek tartják, hogy a jelenlegi korlátozó intézkedések nem engedik meg, hogy immunerősítő sétára induljanak az emberek, pedig sokak számára erre csak este, a munka után van lehetőség. (Kutyát sétáltatni egyébként este 8 után is szabad.)

Sérelmezik továbbá, hogy csak december 21-én döntenek a szentestére vonatkozó szabályokról, az LMP szerint a kormányfőnek két vagy három lehetőséget is fel kellett volna vázolnia a családok számára, hogy tudjanak mivel kalkulálni.