Pongrác
12 °C
23 °C

Már szabad szemmel is látható az ISZOMM

szanyi tibor-szentesen-01-BS
2020.12.08. 14:26
Meglepő eredményeket hozott a Medián november végi politikai közvélemény-kutatása. Az idén tavasszal alakult Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom (ISZOMM), a Huszti Andrea, Szanyi Tibor és Székely Sándor alapította párt, noha nem evidens választás a magyar választópolgárok számára, de ha ott szerepelnének a szavazólapon, a teljes népesség körében akár 2%-ot is elérhetne egy mostani választáson. Legalábbis ennyien mondták, „elképzelhető”, hogy az ISZOMM-ra adnák a szavazatukat.

Az ISZOMM-nak még dolgoznia kell, mert a leginkább elkötelezett szavazóknak csak a 2 százaléka nem zárja ki, hogy rájuk szavaz, viszont sok ellenzéki pártnak fel kell kötnie a gatyát, ha a falvakban velük akar versenyezni, mert ebben a kategóriában az 5 százalékot ostromolják. 

A kutatást a Medián készítette 1000 fős országos mintát alapul véve telefonos megkérdezéssel, 2020. november végén.

Szanyi Tibor, a párt alapítója az Indexnek hangsúlyozta:

Minden egyes embernek örülünk, aki ránk szavazna. Féléves múltra visszatekintő, fiatal párttól szép ez a 2 százalékos támogatottság az össznépességet tekintve, a Párbeszédnek sincs nagyobb, aztán tessék, főpolgármestert adnak. Külön örvendetes, hogy a falvakban még többen ismernek és kedvelnek bennünket.

Szanyi és pártja nem próbál cizellált üzeneteket küldeni a potenciális választóknak, a zsebükön keresztül próbál hatni rájuk.

Élhetnénk sokkal jobban is, az ország gazdasági helyzete nem indokolja, hogy a minimálbér nálunk legyen a második legalacsonyabb egész Európában, akárcsak a családi pótlék – mondta a társelnök. – Több pénzt kell juttatni az embereknek!”

Felvetésünkre, hogy nem populista-e egy kissé ez az üzenet, Szanyi így replikázott:

A politikában csak az emberek jövedelmi helyzete számít, nem a ködös ideológiai szólamok. Mindezt nem én találtam ki, a politológusok biztosan emlékeznek James Carville-re, aki Bill Clinton sikeres 1992-es elnökválasztási kampányát vezette. Amikor megkérdezték tőle, mi izgatja a választókat, így válaszolt: It's the economy, stupid! Hát a gazdaság, te ostoba! Vagyis az emberek anyagi viszonyai. Mert ez a lényeg. Hogy jobban éljünk. 

(Borítókép: Szanyi Tibor. Fotó: Bánkúti Sándor / Index)