Sem a Médiatanács, sem a BRFK nem vizsgálódik az MTVA-ból kiszivárgott hangfelvételek ügyében

TZIHZ20141219010
2020.12.08. 16:27 Módosítva: 2020.12.08. 18:28

Hatáskör hiányában nem indít eljárást a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt.-vel szemben a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa a közszolgálati médiaszolgáltató hírszerkesztési gyakorlata ügyében a hozzá beérkezett bejelentések nyomán – közölte az NMHH kommunikációs igazgatósága. A grémium a heti ülésén megállapította, nem merült fel a hatóság hatáskörébe tartozó rendelkezés megsértése, így a Médiatanács nem indított eljárást a szolgáltatóval szemben.

Megjegyezték, hogy a médiaszolgáltatók a médiaszabályozás alkalmazásakor kizárólag az általuk közzétett tartalom kapcsán vonhatók felelősségre. 

A műsorkészítés során elkövetett esetleges jogsértéseikre a médiaigazgatási jogszabályok nem terjednek ki.

Emellett a médiatörvény kiemeli a szerkesztői szabadság elvét, miszerint a médiaszolgáltatók szabadon határozzák meg, hogy milyen elvek mentén, milyen szempontokat figyelembe véve állítják össze műsoraikat, és azt, hogy miről számolnak be, a témákat milyen szempontból és milyen mélységben érintik.

Kapcsolódó

M1-botrány: kivizsgálják a közmédiából kiszivárogtatott hangfelvételek ügyét

Az egyiken Bende Balázs világossá tette, hogy a közmédiában nem az ellenzéki összefogást támogatják.

Bár a bejelentések kifogásolták a kiegyensúlyozott tájékoztatás hiányát is, a médiaszabályozás alapján a testület ezt kizárólag kérelemre és csak konkrét tartalom esetében vizsgálhatja. Ilyen kifogást először a médiaszolgáltatónál kell jelezni a műsorszám sugárzásától számított 72 órán belül, és meg kell határozni a kifogásolt tájékoztatástól érdemben eltérő, hiányolt álláspontot.

A Médiatanácshoz érkezett beadványok egy része azonban nem jelölt meg konkrét műsort, a többiben szereplő két említett műsorszám pedig a bejelentés benyújtása előtt több hónappal került adásba, így a vizsgálathoz a médiatörvényben előírt speciális feltételek nem teljesültek – olvasható az NMHH közleményében.

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő emellett arról posztolt a Facebookon, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság „rekordidő alatt”, mindössze három munkanap elteltével el is utasította a közmédiás hangfelvételek ügyében Hadházy Ákossal és Szabó Szabolccsal közösen tett feljelentésüket. A döntést azzal indokolták, hogy szerintük nem történt bűncselekmény, és

sem fenyegetés, sem erőszak kilátásba helyezésére nem került sor.

❗️Újabb kordokumentum! Rekordidő alatt döntött a Budapesti Rendőr-főkapitányság az MTVA-s hangfelvétel ügyében tett...

Publiée par Szél Bernadett sur Mardi 8 décembre 2020

A nyíltan pártpolitikai vonatkozású szerkesztői utasításokat mindössze „iránymutatásoknak” és „ajánlásoknak” minősítették. Az indoklás lényegi részeként továbbá azt írták, hogy a hűtlen kezelés bűntette azért nem állapítható meg, mert

az MTVA által kezelt médiavagyon nem tartozik az állami vagyon körébe, ugyanis a vagyoni jogokat és kötelezettségeket az MTVA-ra átruházták, azokat tulajdonosként gyakorolja, ezért ezek összessége nem tekinthető idegen vagyonnak.

A határozat teljes szövege itt olvasható.

Sok feljelentéselutasítást láttunk már, de ez mindegyiken túltesz. Bár közpénzből működik az MTVA, a kormány magántulajdona, és ezt most írásba is adta a rendőrség

 – értékelte a döntést Szél Bernadett.

(Borítókép: MTI Fotós: Zih Zsolt)