Óvatos gyanakvás fogadta a Néppártban Orbán Viktor tervét

20190320 EP-086808A VVD 072 RESIZED XL
2020.12.08. 14:36

Nem fogadta osztatlan lelkesedés Orbán Viktor levelét Brüsszelben, inkább a bizalmatlanság a jellemző – derült ki a Politico gyors körképéből, amelyet az Infostart szemlézett. Az uniós ügyekben jól értesült hírportálnak egyelőre név nélkül nyilatkozó európai néppárti képviselők gyanakvással fogadták azt az elképzelést, hogy a Fidesz-KDNP formálisan a frakción kívülről, de azzal szoros együttműködésben folytatná tevékenységét az Európai Parlamentben. A portál szerint

a legtöbb megkérdezett néppárti EP-képviselő provokációt és csapdát sejt a szándék mögött.

A politikusok szerint ugyanis meglehetősen vonzó opció lehet a magyar képviselők számára, hogy a frakciószabályok megkötései nélkül politizáljanak az EP-ben, miközben azért élvezik a legnagyobb képviselőcsoporttal való együttműködés előnyeit.

Nem hiányzik a képviselőknek az sem, hogy a 2000–2009 közötti példát kövessék, amikor a Néppárt a brit konzervatívokkal működött együtt, ezért sem lelkesednek Orbán Viktor ötletéért – derült ki az Euractiv értesüléseiből. 

Azt is hangsúlyozták a lapnak, hogy

ha a magyar kormány még csütörtökön is kitart a vétó mellett, akkor a néppárti tagság nem lesz tovább fenntartható. 

A magyar kormányfő kezdeményezése ezt egyébként formálisan nem is tartaná fenn. Hírügynökségi jelentések szerint erre reagálva közölte azt Manfred Weber néppárti frakcióvezető, hogy „ha menni akarnak, mi nem tartóztatjuk őket”.

Ugyanakkor ahhoz, hogy a teljes magyar delegációt kizárják, a frakció belső szabályzata szerint a képviselőcsoport kétharmadának egyetértésére lenne szükség. Utóbbi azonban a német képviselők óvatosabb magatartása miatt eddig nem volt meg. Ez persze változhat is, ha a csütörtöki egyeztetésen a magyar–lengyel vétó fenntartása miatt esetleg borulna az EU új hétéves keretköltségvetése és a helyreállítási alap elfogadása. 

(Borítókép: Orbán Viktor. Fotó: Vincent VAN DOORNICK / European Parliament)