Ujhelyi: nem készült fel a társadalom a koronavírus elleni oltásra

2020.12.08. 14:59

Az elmúlt hetekben még közérdekű adatigényléssel is hiába próbált információt szerezni a kormány oltási stratégiájáról Ujhelyi István MSZP-s európai parlamenti képviselő, az Európai Parlament egészségügyi kérdésekkel foglalkozó szakbizottságának tagja. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint ugyanis nem ők az illetékesek az oltási stratégia részleteiről szóló tájékoztatásban, mivel nem adatkezelők – derült ki Ujhelyi István a Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatóján.

Ujhelyi István szerint továbbra is fontos lenne a jobb tájékoztatás, mivel elindult ugyan az előzetes regisztráció a koronavírus elleni oltásra,

de az emberek többsége nem rendelkezik elég információval, melyik vakcinával, hol és milyen feltételekkel oltják be őket.

A képviselő úgy vélte, hogy annak ellenére, hogy, „itt ülünk a járvány (...) tetőpontján”, nem lehet tudni, hogy mennyire van felkészítve a társadalom és az egészségügy a vakcina beadására.

Szerinte a kormányzati milliárdok az oltással kapcsolatos tájékoztatás helyett

a hazugságokra, EU-ellenes kampányra,

illetve a Covid-járvánnyal kapcsolatos, legtöbbször bugyuta, hazug kormányzati propagandára mennek – hangoztatta a képviselő.

Ujhelyi István kitért arra is, hogy az Európai Bizottság júniusban mutatta be oltóanyag-stratégiáját, októberben pedig konkrét javaslatokat fogalmazott meg a tagállamoknak.

Magyarországon csak annyit tudni, hogy 13 ezer oltóhely lesz

– jegyezte meg. Az EP-képviselő szerint nem lehet csodálkozni rajta, hogy 

a magyar társadalom nagy része most még oltásellenes,

mivel mást sem hallott a hírekből, mint hogy bizonytalan eredetű, az EU-ban nem bejegyzett vakcinát hoz be az országba a kormány.

A képviselő továbbra is választ szeretne a kabinettől arra, hogy 

  • pontosan mit tartalmaz a kormány oltási stratégiája?
  • Milyen ütemezésben, milyen körben, milyen kapacitással tervezi a kormány beadni a vakcinákat?
  • Pontosan hány embert és mennyi idő alatt lesz képes a magyar ellátórendszer beoltani?
  • Milyen módon és milyen összegből akar tájékoztató kampányt folytatni a kormány az oltás szükségességéről?
  • Milyen költségkerete van a vakcinák beszerzésének, az oltási stratégiának?