Vannak nyugdíjasok, akik a koronavírus és a vakcina miatt is aggódnak

K EPA20200525312
2020.12.08. 16:55

Már megnyílt az online regisztráció lehetősége a koronavírus elleni védőoltásra a vakcinainfo.gov.hu weboldalon. A tömeges oltást akkor fogják kezdeni, ha már rendelkezésre áll a magyar hatóságok által jóváhagyott vakcina. Az operatív törzs sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos azt mondta: a tömeges oltás a következő év első negyedévében kezdődhet.

Amit már tudni lehet, hogy

a sorrendet nem a regisztráció időpontja határozza meg, hanem a veszélyeztetettség mértéke.

A védekezésben dolgozók és a leginkább veszélyeztetett korosztály, a 60 év feletti nyugdíjasok elsőbbséget élveznek a korai oltásnál. Utóbbiakat levélben tájékoztatja a kormány, mivel az idősebb korosztály számára nehézséget okozhat az online regisztráció.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a december 3-i kormányinfón jelentette be, hogy Müller Cecília országos tisztifőorvostól minden nyugdíjas levelet fog kapni, melynek segítségével jelentkezhetnek a koronavírus elleni vakcina előjegyzési kampányában.

A Magyar Közlönyben egy december 2-án megjelent kormányrendelet-módosítás lehetővé tette, hogy a nyugellátásban részesülők tájékoztatása érdekében a Magyar Államkincstár kezelhesse a nyugdíjasok nevét és lakcímét.

Az Index a Komlói Nyugdíjas Egyesületet és a Gödöllő Városi Nyugdíjasok Egyesületet érte el telefonon, mindkét esetben azt a választ kaptuk, nincs tudomásuk arról, hogy a postaládákba megérkezett volna Müller Cecília levele, pedig bőven lennének még kérdések az oltásról.

Békési Attiláné a Komlói Nyugdíjas Egyesülettől azt mondta, az idősek félnek a járványtól, és minden bizonnyal sokan fogják kérni a védőoltást.

Pataki Pál, a Gödöllő Városi Nyugdíjasok Egyesületének elnöke szerint is félnek az idősek, de az oltásban sem bíznak kellően, főleg

mivel még nem tudható, hogy mikor és milyen vakcinát kaphatnak.

Azt sem értik, hogy mi van akkor, ha valaki regisztrál, de később mégis meggondolja magát.

A koronavírus elleni oltás ingyenes és önkéntes lesz. Müller Cecília világossá tette, hogy a regisztráció nem jár kötelezettséggel, vagyis ha valaki mégsem akarja beadatni a vakcinát, akkor még változtathat az igényeken. Ugyanakkor azt is leszögezte: nem lehet majd válogatni az oltások között.

Borítókép: MTI / EPA Fotós: Diego Azubel