Tizenhétmilliárd forintért vett légi teherszállító repülőgépet a magyar állam

2020.12.10. 08:48

A kormány döntése alapján 57,5 millió dollárért (átszámítva hozzávetőlegesen 17 milliárd forintért) vette meg a Külgazdasági és Külügyminisztérium azt az Airbus A330-as repülőgépet, amelyet a magyar állam akar légi teherszállításra használni – derült ki a tárca vezetője, Szijjártó Péter csütörtök reggeli meghallgatásán az Országgyűlés külügyi bizottsága előtt. Eszerint a repülőgép október 18. óta Magyarországon parkol, tulajdonjogot átírták, a repülőgép a magyar államé, a hatósági vizsgálatokat pedig december 11-én fogják befejezni. A cél az, hogy Magyarország ne függjön a piaci szereplőktől.

Az operátori szerződést már aláírták, a karbantartási tárgyalások véget értek.

Szijjártó Péter közlése szerint az Airbus A330-ast a koronavírus-járvány elleni védekezés jegyében vásárolták meg a légi szállítási kapacitás fejlesztése érdekében.

Szeptemberben az Origo írta meg, hogy a KKM a a Qatar Airwaystől vásárolja meg az  Airbus A330 200 F típusú repülőgépet, amely 7400 kilométeres távolságot is meg tud tenni. Szállítási kapacitása a többszöröse az átalakított személyszállítók kapacitásának.