Gulyás Gergely: Ha lesz több vakcina, akkor szabadon lehet köztük választani

2020.12.10. 11:07

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón számolt be a legutóbbi kormányülés legfontosabb témáiról. 

A kormányülésen áttekintették a járványügyi helyzetet, amelyről Gulyás azt mondta, úgy látják, a megbetegedések száma csökken, de ez szerinte

ELÉG HEKTIKUS. 

A miniszter abban bízik, hogy elértük a járvány csúcspontját, innentől pedig mérséklődés várható. 

Gulyás arról is beszélt, hogy december 21-én dönt a kormány a karácsonyra vonatkozó speciális szabályokról. 

A legfontosabb, hogy a vírus terjedése megakadályozható és lassítható legyen. 

Szilveszterkor ugyanakkor nem lesznek enyhítések, erről már Orbán Viktor miniszterelnök is beszélt hétfőn

Az oltással kapcsolatban elmondta, hogy Magyarország az Európai Unió mind az öt oltási programjában részt vesz, ugyanakkor az oroszországi, valamint a kínai vakcinákkal is számol a kormány. Gulyás arra kért mindenkit, hogy az erre a célra létrehozott weboldalon jegyezzék elő magukat az oltásra, amely ugyan nem kötelező, de ingyenes lesz a lakosság számára. Beszámolt továbbá arról is, hogy holnap elkezdik kézbesíteni azokat a leveleket, amelyeken keresztül a nyugdíjasok regisztrálhatják magukat a koronavírus elleni vakcinára. 

Gulyás sikeresnek nevezte az egészségügyi dolgozók, valamint a pedagógusok tesztelését is, valamint elmondta, a héten már elkezdődött a közigazgatási dolgozók vizsgálata is. 

Gulyás beszélt az ezekben a pillanatokban is zajló uniós egyeztetésekről is. A miniszter úgy véli, van esély arra, hogy ma olyan megállapodás születhessen az uniós csúcson, amely teljesíti a magyar és lengyel fél követeléseit. 

A mi célunk mindvégig világos volt a tárgyalások során. Nem lehet politikai feltételektől függővé tenni az európai uniós támogatásokat. 

– hangzott el. 

A miniszter szerint ugyan vannak vitáik Brüsszellel a bevándorlás kérdésében, ugyanakkor ezeket nem most kell eldönteni, és szerinte nem szabad összekötni az uniós költségvetéssel. 

Az orvosok és ápolók kapják meg először az oltást 

Újságírói kérdésre válaszolva Gulyás elmondta:

  • Nem a miniszterelnököt fogják az elsők között beoltani a koronavírus elleni vakcinával, mert az operatív törzs oltási terve szerint az egészségügyben dolgozók jutnak majd először a vakcinához.
  • Központi kampányt is indíthatnak majd az oltások népszerűsítésére. 
  • Ha több vakcina is lesz, akkor mindenki szabadon eldöntheti majd, hogy a rendelkezésre álló oltóanyagokból melyiket választja. 
  • Az idősek vásárlási sávja is okozhat zsúfoltságot az üzletekben, ezért erről hamarosan egyeztetni fognak az Idősügyi Tanáccsal és a kereskedelmi szereplőkkel, pénteken vagy szombaton lehet bejelentés az ügyben. 
  • A szilveszteri korlátozások kapcsán elhangzott az is: az idén be fogják tiltani a tűzijátékok értékesítését. 

A kormányinfót itt lehet megtekinteni: