Kovács Zoltán: Fikció, hogy Magyarország az Unióból való kilépést fontolgatja

2020.12.10. 11:23

Konzervatív, keresztény, demokratikus társadalom vagyunk. Ez az ügy politikai értelemben le van zárva. Emberileg pedig tragikus

– válaszolta egy csütörtöki lapinterjúban Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár arra a felvetésre, hogy a Szájer-ügy miatt veszthet-e hitelességéből az Orbán-kormány. 

Az államtitkár az osztrák Kurier lapnak kifejtette azt is, hogy Lengyelország és Magyarország világosan fogalmaztak az uniós pénzek felhasználásáról, a két országnak közös álláspontja van. Kovács Zoltán szerint az uniós pénzek nem tekinthetők adománynak, mivel a közép- és kelet-európai országok megnyitották a piacaikat a többi tagállam előtt, úgy véli, a pénz ennek kompenzációjaként szolgál. Aláhúzta, hogy a jogállamisági mechanizmus nem a jogállamiságról szól, hanem a politikai játszma része – írta meg az MTI.

Arra a kérdésre, hogy Magyarország miért kapcsolja össze az uniós költségvetés és a gazdaság helyreállítására irányuló támogatásokat a migráció kérdésével, azt mondta: Soros György terve, hogy Európa jövője a migrációtól függ, és a szolidaritás nevében bevándorlókat kell befogadni, hamarosan valósággá válik. Kovács Zoltán Orbán Viktort idézve úgy fogalmazott, hogy Brüsszelből

ne nézzenek minket idiótának.

A lapnak arra a kérdésére, hogy esetlegesen opció-e Magyarország számára az Unióból való kilépés, Kovács Zoltán azt mondta, hogy a magyar kormányban ezt senki sem fontolgatja, és a feltételezést fikciónak nevezte. „Ez a hazai ellenzék és az európai baloldal kedvenc játékszere”. A koronavírus elleni védekezés kapcsán megjegyezte, hogy Magyarország nemcsak Kína és Oroszország, hanem például Ausztria felé is nyit.