Vádat emeltek Szegedi Csanád és társai ellen költségvetési csalás miatt

2020.12.10. 12:23

Bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt vádat emelt Szegedi Csanád volt jobbikos európai parlamenti képviselő és hét társa ellen a Központi Nyomozó Főügyészség a Fővárosi Törvényszéken.

A vádemelésről csütörtökön közleményben tájékoztatta az MTI-t a főügyészség vezetője, ám Keresztes Imre nem nevezte meg a képviselőt. Utalt ugyanakkor az ügyben kiadott korábbi közleményére, amelyben Sz. Cs. monogrammal jelölték a volt parlamenti képviselőt. Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) ajánlása alapján indult nyomozás szálai 2012-ig nyúlnak vissza.

Szegedi Csanád a Jobbik tagjaként politizált, 2009–2014 között volt az EP képviselője, Jobbikból való kiválása után függetlenként töltötte mandátuma egy részét.

A vádirat szerint a képviselő 2009 és 2014 között a mandátuma gyakorlása során utazási költségtérítést használt fel jogosulatlanul, parlamenti asszisztenseivel – részben fiktív – foglalkoztatási jogviszony létesített. A Brüsszelben fogadott látogatócsoportok – több esetben valótlan – költségei után járó támogatást vett fel, illetve olyan kiadványokat támogatott, amelyek az OLAF szerint túl voltak árazva, illetve többször teljesítés nélküli szerződéskötés miatt is számom kérik.

A főügyész jelezte: a volt képviselő tagadja a bűncselekmények elkövetését, míg egyik társa részben beismerő vallomást tett. A vádlottak által elkövetett legsúlyosabb bűncselekmény büntetési tétele öttől tíz évig terjedő szabadságvesztés, a volt képviselő esetében a bűncselekmények halmazata folytán a büntetés kiszabásakor irányadó középmérték tíz év – tette hozzá.