A szlovén miniszterelnök szerint egész Európának követnie kéne Magyarországot

2020.12.10. 12:22

Mandiner Janez Janša szlovén kormányfővel készített interjút, amelynek a fő témája Magyarország volt.

A szlovén miniszterelnök kiemelte, nagyon hálás a tavaszi hullám során Magyarországról, Csehországból és Lengyelországból érkezett segítségért.

Úgy tűnik, Janez Janša eléggé el van ragadtatva az Orbán-kormánytól, legalábbis az interjú szinte egészében a budapesti kabinet politikáját dicséri. Szerinte az Orbán-kormány családpolitikája egy „sikeres reformlépés”, ami válasz az európai és általában nyugati demográfiai problémákra:

Magyarország számos sikeres reformlépést tett a stratégiai kihívások kezelésére. Ezek egyike például a családpolitika. Ebben nemcsak Szlovéniának, hanem gyakorlatilag egész Európának előbb-utóbb követnie kell Magyarországot, különben halálra leszünk ítélve, vagy egyszerűen népek váltják egymást a migráció miatt, és a Nyugat-római Birodaloméhoz hasonló vég vár ránk. Nincsenek tanácsaim a magyar döntéshozóknak. Számos nyugaton élővel ellentétben nem képzelem azt, hogy jobban ismerem a magyar választópolgárok igényeit és érdekeit, mint ők maguk. Ez nemcsak arrogáns, hanem elsősorban téves gondolkodás lenne.